Det sitter en Snapdragon-processor i allt fler nya Windows 11-datorer och det finns både för- och nackdelar med det.
Qualcomm Snapdragon:

Det sitter en Snapdragon-processor i allt fler nya Windows 11-datorer och det finns både för- och nackdelar med det.

Nu kan Windows 11 köras på en mobilprocessor

De nya Windows 11-datorerna med processorer, som du annars bara känner igen från surfplattor och mobiler, kan hålla ström en hel dag och är alltid uppkopplade via mobilnätet. Nu kan du ta reda på om din dator är utrustad med en mobilprocessor.

Du kanske inte har tänkt på det, men i butikerna har de klassiska Intel- och AMD-datorer som vi har använt i decennier fått konkurrens av nya datorer, som bygger på samma typ av processorer som sitter i mobiler och surfplattor.

Det är inte nödvändigtvis något som återförsäljarna berättar för dig, men det finns stora skillnader mellan de två datortyperna, även om båda använder Windows.

Här kan du lära dig mer om de nya och blixtsnabba processorerna som du kan hitta i nya datorer.

Windows kodat för mobila processorer

Utvecklingen av moderna mobiler med Android och iOS har bidragit till en kapplöpning om att göra deras inbyggda ARM-processorer snabbare och snabbare. 

Nu har mobiler och surfplattor nått en punkt där de på många sätt är jämförbara med datorer när det handlar om hastighet, minne och lagring.

Tillsammans med Windows 8 lanserade Microsoft år 2012 därför Windows RT, som fungerar på surfplattor med en ARM-processor. Och när Windows 10 presenterades tre år senare fanns även denna version av Windows i en version som kunde köras med en ARM-CPU.

> Läs även: Microsoft vill göra egna ARM-processorer för Windows 12

Windows 11 kan köras på ARM-CPU

Idag heter den senaste Windows-versionen Windows 11 och finns i en version som kan köras med de nya 64-bitars ARMv8.1-processorerna. 

Det är datorer med den här typen av processor som har börjat dyka upp hos återförsäljarna. 

De nya datorerna med ARM-processorer liknar datorer som du är van vid, så du kan inte direkt se om de rymmer en processor av det ena eller andra slaget.

Om du själv är osäker på vad din dator är utrustad med visar vi nedan hur du enkelt kontrollerar det.

Den nya Windows-datorn från Lenovo har en Snapdragon 8cx Gen 3-processor på 3 GHz, 32 gigabyte fastlött minne och Windows 11 Pro. Den har både 5G-mobilrouter och det senaste trådlösa nätverket Wi-Fi 6E. Datorn kostar dock drygt 19 000 kronor.
Lenovo ThinkPad X13s:

Den nya Windows-datorn från Lenovo har en Snapdragon 8cx Gen 3-processor på 3 GHz, 32 gigabyte fastlött minne och Windows 11 Pro. Den har både 5G-mobilrouter och det senaste trådlösa nätverket Wi-Fi 6E. Datorn kostar dock drygt 19 000 kronor.

© Lenovo

För- och nackdelar med datorer med mobila processorer

Med Windows 11 på de mobila processorerna har man tagit det allra bästa från surfplattor och mobiler och kombinerat det med Windows som du känner till det.

Men det finns också vissa nackdelar som du bör känna till innan du köper den här nya datortypen.

Fördelar med mobila processorer:

  • Du är alltid uppkopplad via en mobil dataanslutning
  • ARM-processorer drar mindre ström, så batteriet räcker längre
  • Datorn startar direkt och är alltid redo att användas, precis som en mobil

Nackdelar med mobila processorer:

  • Drivrutiner till din utrustning (till exempel skrivare) måste vara utvecklade för ARM-baserade datorer, annars fungerar de inte
  • Vissa program och spel fungerar inte på en ARM-baserad dator
  • Antivirusprogram och säkerhetspaket fungerar inte om de inte är gjorda för ARM-datorer Windows eget antivirus fungerar dock bra.

> Läs även: CPU: Upptäck skillnaden mellan processorerna i en dator

Kolla vilken processor din dator har

Om du är osäker på om din egen dator är utrustad med en av de nya mobila processorerna eller en klassisk processor från Intel eller AMD, så kan du enkelt kontrollera det i Windows.

Först måste du gå in i datorns inställningar. Det gör du genom att högerklicka på Start-knappen och välja Inställningar.

Välj System och bläddra ned till Om.

Du hittar information om den inbyggda processorn längst upp.

> Läs även: Se hur snabb din CPU är

Du kan undersöka datorn genom att högerklicka på Start-knappen i Windows och välja Inställningar. Välj System och bläddra ned till Om. Här kommer processorn att visas längst upp – i det här fallet en Snapdragon 850-CPU.
System:

Du kan undersöka datorn genom att högerklicka på Start-knappen i Windows och välja Inställningar. Välj System och bläddra ned till Om. Här visas processorn längst upp - i det här fallet en Snapdragon 850-CPU.

Allt om de nya datorerna med mobilprocessorer

I PC-tidningen nummer 11/2023 kan du läsa en grundlig artikel, där vi går igenom alla för- och nackdelar med de nya Windows 11-datorerna som använder en mobilprocessor.

Du kan också läsa mycket mer om tekniken bakom ARM-processorn och varför den här typen av CPU har en så överlägsen batteritid.

> Du kan läsa hela artikeln i Fördelszonen

Kanske är du intresserad av...