Superdatorn Frontier hos amerikanska Oak Ridge National Laborary är den första datorn som måste använda beteckningen exaflops för att beskriva dess snabbhet.
Den är nämligen så snabb att tidigare använda hastighetsbegrepp inte räcker till.
Datorn utförde i ett test strax över 1 exaflops. Det är första gången en superdator bryter den gränsen.
De senaste åren har superdatorernas hastigheter mätts i petaflops och det går alltså 1 000 petaflops på 1 exaflops.
> Läs även: Få fart på datorn med PC-tidningens städpaket
Dubbelt så snabb som den näst snabbaste
Frontier är mer än dubbelt så snabb som den japanska Fugaku-datorn, som hittills har toppat listan över världens snabbaste datorer.
Topp 500-listan över världens snabbaste datorer uppdateras två gånger om året och den japanska superdatorn har legat på första plats i två år.
Du kan se listan över världens 500 snabbaste datorer här.
> Läs även vår artikel om Fugaku, som tidigare var världens snabbaste, här

Superdatorn Frontier utvecklar en del värme, så varje minut skickas 27 tusen liter vatten genom systemet för att kyla ner det.
© Oak Ridge National LaboratoryVad är flops, petaflops och exaflops?
Flops är en förkortning för FLoating-point Operations Per Second.
Det är ett mått på hur många floating point-beräkningar en dator kan göra på en sekund.
En miniräknare kan till exempel fungera med 10 flops, medan superdatorernas hastighet mäts i petaflops – i Frontiers fall alltså exaflops som är 1 000 petaflops.
Om varje person på jorden kunde göra en beräkning per sekund oavbrutet under fyra år skulle den totala beräkningen motsvara vad Frontier gör på en sekund.
> Vill du kontrollera hur snabb din egen dator är kan du göra det här
Den tekniska förklaringen till flops
Floating points gör datorer lämpliga för att räkna hantera väldigt stora och väldigt små siffror genom att flytta runt decimalkomman i ett tal med hjälp av exponentiell beräkning.
På så sätt har datorn samma precision när den räknar med ett mycket litet tal som 1,234 x 10–20 eller ett mycket stort tal som till exempel 1,1 x 1018.
Och just siffran 1,1 x 1018 är faktiskt det antal flops som datorn Frontier kan utföra varje sekund. 1018 är detsamma som en miljard miljarder.
Superdatorns enorma hastighet kan användas för att beräkna digitala modeller av många olika saker som kan göra oss klokare på omvärlden.
Det används superdatorer till
På grund av de enorma investeringar som krävs för att bygga superdatorer är det viktigt att de används så mycket som möjligt.
Forskarna använder till exempel superdatorerna på timeshare-basis för att räkna på sina projekt.
Som regel sitter det forskarteam som använder datorn inte alls i närheten av datorn, utan laddar bara upp modellen som ska räknas via en nätverksanslutning.
De stora datorernas uppgifter sträcker sig från att köra modeller av komplicerade molekyler för att utveckla nya mediciner till att forska om hur havsströmmarna i världshaven rör sig.
> Din dator kan också vara en del av en superdator som exempelvis arbetar för ett botemedel mot Alzheimers. Läs mer om projektet [email protected] här
Superdatorer gör nya upptäckter
Datorerna ger ofta forskarna helt nya möjligheter. I början av 2016 bidrog en superdator i Cardiff, Wales, till att påvisa existensen av tyngdvågor.
Tyngdvågorna förutsågs av Einstein i den allmänna relativitetsteorin redan 1917.
Genom att jämföra data från över 900 forskares arbete kunde superdatorn, nästan 100 år efter Einsteins teori, bevisa vågornas existens.
> Läs även: Gigantisk dataförlust vid japanskt universitet
USA har flest superdatorer
Tack vare de många olika användningsområdena har superdatorerna också blivit en måttstock för ett lands vetenskapliga förmåga. Ju snabbare datorer, desto mer detaljerade modeller kan beräknas – och beräkningarna tar samtidigt kortare tid.
USA dominerar listan över världens snabbaste datorer. Av de tio översta på Top 500-listan står hälften i USA.
Superdatorn Frontier är för övrigt byggd med processorer från amerikanska AMD. Faktum är att det finns totalt 8,7 miljoner processorkärnor i Frontier.
Av samma anledning är Frontier tyvärr inte direkt strömsnål. Superdatorn förbrukar över 21 000 kW.