Processor med bild av en atom
Coronadator

Programmet [email protected] kan du hjälpa till att bekämpa coronaviruset covid-19

Bot mot covid-19 skapar superdator

I arbetet med att hitta botemedel mot coronaviruset covid-19 har datornätverket [email protected] nu mer beräkningskraft än vad världens 500 kraftfullaste superdatorer har tillsammans!

Människor blir starkare tillsammans. Det bevisar om inte annat datornätverket som skapas av programmet [email protected], som nu används för att kartlägga coronaviruset covid-19.

I kampen mot viruset har miljontals människor hämtat programmet som länkar samman deras datorer till en enda kraftfull räknemaskin.

Faktum är att så många vill hjälpa till att programmets samlade beräkningskraft nu är större än hos de 500 av världens snabbaste superdatorer tillsammans.

Du kan hjälpa till

Under bara de senaste veckorna har 700 000 datorer anslutits till [email protected]ätverket. Det är något helt annat än hur det brukar se ut. I vanliga fall består nätverket av runt 30 000 datorer världen över.

Nu satsar forskarna bakom [email protected] på att nå en miljon.

Du kan också hjälpa till genom att installera programmet [email protected] i din dator. Det finns för Linux, MacOS och Windows och hämtas på hemsidan för [email protected]. OBS: Just nu är det många som hämtar programmet, så nedladdningen kan ta flera minuter.

Definitionen av en superdator

En superdator är en dator som är betydlig snabbare än andra datorer vid samma tidpunkt.

Den kan bestå av en dator med många processorer, eller ett kluster av flera datorer. Det som avgör om det är en superdator är att beräkningskraften är oerhört mycket högre än i andra datorer.

Superdatorer används inom alla möjliga områden, till exempel militära ändamål, väderprognoser, dekryptering eller, som i fallet med Corona, för att simulera protein.

Världens största superdator är Summit som finns i Oak Ridge Laboratory i USA. Sveriges snabbaste superdator är Tetralith, som finns i Nationellt superdatorcentrum i Linköping.

> Mer att läsa: USA bygger världen snabbaste superdator

Det här är [email protected]

[email protected] är en organisation för forskning och som använder enskilda datorer världen över för att utföra beräkningar.

Den som vill vara med och hjälpa till installerar programmet i sin dator, sedan sköts allt automatiskt. Programmet hämtar hem små bitar av data som ska beräknas. Beräkningarna sker när datorn inte används till annat och därför påverkas inte datorn vanliga funktion.

[email protected] startade redan år 2000 med målet att kartlägga proteiner genom att simulera proteinveckning för att skapa bättre förståelse för många typer av sjukdomar.

I dag används [email protected] för att studera till exempel Alzheimer, cancer, HIV och influensa.

> Mer att läsa: Bota Corona med din dator

Kanske är du intresserad av...