Hemmakontor

Ett par justeringar gör hemarbetsplatsen bättre.

© PC-tidningen

Fixa det perfekta hemmakontoret

Måste du arbeta hemifrån finns det en del tips om hur du gör ditt tillfälliga hemmakontor så bra och effektivt som möjligt.

Ska du arbeta hemma en tid nu när allt fler företag stänger ner under coronapandemin, finns det en del att tänka på för att arbetet ska gå lättare och du må bättre.

Det behöver inte kosta några stora pengar för att få till en bra arbetsplats hemma.

Här är några tips om hur du kan optimera ditt hemmakontor.

Tillbehör till din bärbara dator

Ska du arbeta hemma med en bärbar dator är det vettigt att göra den lite mer ergonomisk och lättanvänd med några enkla tillbehör.

Du får en betydligt trevligare arbetsplats med en extern bildskärm, en mus och ett tangentbord. Det är tre tillbehör som förvandlar den bärbara till en ergonomisk arbetsplats.

En bildskärm ansluts enklast visa hdmi eller usb c, som överför både bild och ljud. Möss och tangentbord ansluts via usb eller Bluetooth och Windows hittar själv alla drivrutiner som behövs.

> Mer att läsa: Använd en gammal bildskärm till din bärbara pc

Ett enkelt sätt att få lite bättre ergonomi vid datorn är att flytta in tangentbordet och musen lite längre in på skrivbordet, så att du får plats att vila underarmarna på bordet när du jobbar.

> Mer att läsa: Använd surfplattan som extraskärm

Hemmakontor

Den bästa arbetsställningen får du genom att sitta upprätt och rak i ryggen. Se till att ha bra stöd för fötterna. Underarmarna ska peka rakt fram och vila på bordsytan.

Hitta rätt tillbehör

Om du inte har ett tangentbord eller en mus att använda kan det vara värt att köpa nytt eftersom det underlättar arbetet så mycket.

I Testzonen hittar du tester av såväl möss som tangentbord och andra tillbehör till din dator. Här kan du få tips om vad som passar sig.

Här kan du till exempel läsa om tangentbordspaketet Logitech MK850 och musen Logitech G603, som är en förnuftig mus till ett vettigt pris.

I PC-tidningen nummer 1/2021 testar vi sex bildskärmar på 27 tum. Kanske är HP:s nya trådlösa bildskärm något för dig?

> Läs testet i Fördelszonen

Klicka på punkterna i bilden nedan för att läsa mer om hur du inrättar en bra arbetsplats hemma.

Placera bildskärmen rätt

Har du ingen extern bildskärm kan det vara bra att höja upp den bärbara datorn lite, så att skärmen hamnar nära ögonhöjd. Det är viktigt att du inte behöver titta nedåt för att se skärmen, det belastar nacken och axlarna i onödan.

> Mer att läsa: Våra tester av bildskärmar i Testzonen

En bildskärm bör vara placerad mellan 60 och 80 centimeter från ögonen, lite beroende på hur stor den är och vilken upplösning den har.

Att sitta i soffan med den bärbara i knäet fungerar kortare stunder, men inte under en hel arbetsdag eller flera dagar i följd. Arbetet blir mycket effektivare om du inrättar en ordentlig arbetsplats.

Tänk också på var du arbetar. Reflexer i skärmen irriterar och det är ansträngande för ögonen om du sitter framför ett ljust fönster. Måste du kisa framför skärmen är det något som är fel.

Den optimala placeringen är att sitta med ena sidan åt en fönster för att slipps få solen i ögonen och för att undvika reflexer i bilden.

> Mer att läsa: Bedragare utnyttjar coronakrisen

Sitt rätt och ta pauser

När du ska arbeta länge framför datorn är det viktigt att du sitter på en riktigt bra stol, så att du får ordentligt stöd för rygg och ben.

Helst bör du använda en kontorsstol, men har du ingen sådan får du ta en köksstol. Kanske en kudde under rumpan kan underlätta. Se till att fötterna får stöd på golvet.

Det allra viktigaste är dock att variera arbetsställningen. Res dig ibland och gå en sväng, men behåll fokus på jobbet. Det är lätt att börja pyssla med något annat. Bestäm dig att du ska jobba till ett visst klockslag och ta sedan en paus.

> Mer att läsa: Ta dig igenom coronakarantänen med datorns hjälp

Kanske är du intresserad av...