Använd din gamla datorskärm med din bärbara dator
Dubbla skärmar

Din gamla datorskärm kan få nytt liv om du ansluter den till din bärbara dator. Här visar vi hur du gör - och vilken sladd du ska använda.

Använd din gamla skärm med din bärbara dator

Om du har haft en stationär dator men bytt till en bärbar har du kanske din gamla skärm kvar. Anslut den till din bärbara dator och få mer arbetsutrymme.

En bärbar dator är i alla avseenden mer praktisk, mer mobil och lättare att ta med sig än de stationära datorer som för något årtionde sedan dominerade både kontorslandskapen och hemma.

Om du har gått över till att använda en bärbar dator men fortfarande har delar från den stationära kvar, använd skärmen tillsammans med din nya bärbara dator.

Plats för mer i Windows

Den gamla skärmen kan nämligen enkelt anslutas till den bärbara datorn och upptäckas av Windows.

Det betyder till exempel att du kan få ett skrivbord som sträcker sig över två skärmar och därmed ger mycket mer arbetsutrymme för program och fönster.

Det ger en bättre överblick efter som du inte behöver bläddra lika mycket mellan dina program, och det kan också ge en bättre arbetsställning med en "riktig skärm" i stället för den bärbara.

Komposit, vga, dvi, hdmi och Display Port.

En bärbar dator kan ha många olika utgångar för en extra skärm. Här ser vi från vänster till höger rca, vga, dvi, hdmi och Display Port.

© Shutterstock

Anslut skärmen till datorn

För att kunna använda den extra skärmen måste den anslutas till datorn med rätt sladd. I stort sett alla skärmar har den klassiska vga-ingången som kan finnas till och med på relativt nya datorer.

Det är den enkla lösningen, men det finns en risk att skärmen och datorn inte har samma typ av videoport. Då får du konsultera kabelguiden längre ner på sidan.

Få fram Windows på skärmen

När du har kopplat samman skärmen med datorn är det dags att ansluta dem med Windows.

Det gör du enklast genom att trycka på Window-tangenten + P för att öppna skärmmenyn.

Välj Utvidga. Nu kommer Windows att breda ut sig på bägge skärmarna och göra skrivbordet större.

Hitta rätt sladd

Dvi: På baksidan av de flesta skärmar finns en dvi-anslutning, men de finns nästan aldrig på någorlunda moderna bärbara datorer. Då behöver du antingen använda en annan av skärmens ingångar i den mån det finns, eller så får du använda en hdmi till dvi-sladd eller en adapter.

Hdmi: På alla moderna datorer finns samma typ av hdmi-port som finns på alla moderna tv-apparater och de flesta datorskärmar. Om skärmen har en hdmi-port kan du använda en vanlig hdmi-sladd för att koppla samman datorn med skärmen.

Vga: En extremt gammal och primitiv anslutning som bör undvikas, men som fortfarande kan finnas både på datorer och skärmar. Om det finns en vga-port på bägge enheterna kan du ansluta dem med en vanlig vga-kabel.

DisplayPort: Det här är en port som är ganska vanlig på nyare skärmar, men som fortfarande är ganska ovanlig på datorer. De flesta skärmar har även en alternativ ingång - vanligtvis vga eller hdmi - som du kan använda i stället, men då kommer du att behöva använda en adapter. 

Rca: En väldigt gammal standard som fortfarande används, men brukar medföra så dålig bildkvalitet på modern utrustning att den bör undvikas.

Perfekt arbetsplats med en bärbar dator

Att använda en gammal datorskärm är bara ett av många sätt att göra din arbetsplats mycket bättre när du använder en bärbar dator. 

I PC-tidningen nummer 15/2019 visar vi hur du kan inreda ditt hemmakontor med en bärbar dator, tangentbord, mus, högtalare med mera, plus att vi visar hur installerar och monterar de olika delarna.

Slutligen kan du också läsa praktiska tips till Windows som kan optimera din arbetsupplevelse i ditt nya hemmakontor.

Du kan läsa artikeln redan nu i den nya tidningen eller i Fördelszonen (enbart för PC-tidningens läsare)

Kanske är du intresserad av...