Kvinna som har anslutit en stor skärm till sina datorer.
Enkelt knep:

Om du använder två datorer på samma skärm får du mycket mer ledigt utrymme på skrivbordet.

© Shutterstock

Så ansluter du två datorer till samma skärm

Har du två datorer, men bara en skärm? Då kan du enkelt få bägge datorerna att dela på samma skärm. Här visar vi hur du gör.

19 maj 2023 av Rasmus Udsholt

Många av oss har fler än en dator hemma. Det kan till exempel vara så att du fortfarande har en Windows 10-dator stående trots att du har köpt en nyare dator med Windows 11, eller så kanske du har både en arbetsdator och en egen privat dator.

Om båda ska ha en skärm blir det snabbt väldigt fullt på skrivbordet.

Lyckligtvis är det enkelt att ansluta två datorer till samma skärm, som sedan bara visar skärmbilden från den dator du väljer.

> Läs även: Så arbetar du med två skärmar i Windows

Så ansluter du två datorer till en bildskärm

Det finns flera olika sätt att ansluta två datorer till samma skärm. 

Vilken metod du ska välja beror i huvudsak på vilken typ av skärm du har. 

Här visar vi de vanligaste metoderna, och om du har lite tur behöver du inte ens köpa extra utrustning. 

Nedan går vi igenom tre sätt att ansluta två datorer till en skärm:

Metod 1:

Anslut båda datorerna direkt till skärmen

De flesta relativt nya skärmar har flera ingångar. Det kan du undersöka på baksidan av skärmen, där det vanligtvis finns anslutningar med beteckningar som VGA, DVI, DisplayPort eller HDMI. 

Om så är fallet har du tur – då behöver du bara ansluta båda datorerna med varsin skärmkabel till varsin ingång på skärmens baksida. 

En skärm kan nämligen ha flera skärmkablar anslutna samtidigt.

Kanske har du till och med sån tur att de skärmkablar du redan har liggande passar för ändamålet. Annars måste du köpa en kabel som passar till datorns skärmutgång och en ledig ingång på skärmen. 

> Om du har gamla kablar liggande som du inte vet om du ska behålla eller slänga kan du få en överblick i artikeln ”Städa noggrant bland de gamla kablarna och kontakterna” i Fördelszonen

Nya kablar finns billigt på nätet

Om den ena datorns skärmkabel till exempel tar upp skärmens HDMI-ingång så att det bara finns en DVI-ingång kvar på skärmen, måste du alltså köpa en skärmkabel som kan gå från den andra datorn och anslutas till skärmens lediga DVI-ingång. 

Kontrollera därför vilken skärmutgång datorn har (vanligen HDMI, DisplayPort/mini-DisplayPort, VGA eller USB-C) och sök på Google efter den typ av kabel du behöver. Det kan till exempel vara en sökning på ”HDMI till DVI-kabel”. 

Då hittar du snabbt en nätbutik där du kan köpa en skärmkabel som kan gå från datorns HDMI-utgång till skärmens DVI-ingång. 

> Läs även: Så får du HDMI-kontakter på datorn

Kontrollera skärmens ingångar, till exempel HDMI, Displayport eller DVI.
Ingång:

På datorskärmens baksida kan du se vilka ingångar du kan använda från dina datorer. Du kan enkelt ansluta flera datorer med olika kablar – det är den lättaste lösningen. 

Växla mellan de två datorerna direkt på skärmen

Det finns skärmkablar för nästan alla upptänkliga kombinationer, och de kostar sällan mer än ett par hundralappar.

När du har anslutit båda datorerna till skärmen med varsin skärmkabel kan du enkelt växla mellan dina två datorer med hjälp av ”Input”- eller ”Source”-knappen på skärmen. Den knappen sitter vanligtvis nere till höger på skärmen.

Tryck bara på knappen för att växla mellan de två datorerna, och välj den dator du vill använda.

Om den ena datorn är en bärbar dator kan det hända att du inte får fram dess bild på skärmen direkt. 

Om du råkar ut för det trycker du vanligtvis på Windows-tangenten + P på tangentbordet på den bärbara datorn och väljer Utöka eller Duplicera på menyn som dyker upp. Då skickas bilden till skärmen.

> Läs mer om hur du ansluter en bärbar dator till en skärm här

Metod 2:

Anslut två datorer till en skärm med en HDMI-switch

Vad är en HDMI-switch? En HDMI-switch är utrustning som gör det möjligt att ansluta flera HDMI-enheter (till exempel datorer med HDMI-skärmkablar) till en enda HDMI-ingång på en skärm.

I det här fallet är det alltså en datorskärm med HDMI-ingång. Det kan till exempel också vara att du har en TV med bara en HDMI-ingång som du vill ansluta flera HDMI-enheter till samtidigt, till exempel DVD-spelare, Chromecast med mera. 

Du kan alltså enkelt göra om en HDMI-port till flera med en HMDI-switch.

> Läs även: Använd din surfplatta som extra datorskärm

Sandberg HDMI 2.0 Switch 2ways 2-1 4K60 kan användas för att ansluta två datorer till en skärm
HDMI-switch:

En HDMI-switch kan vanligtvis köpas för under 300 kronor. Här är det till exempel Sandberg HDMI 2.0 Switch 2ways 2-1 4K60 som gör det enkelt att växla mellan två datorer som är anslutna till samma skärm. 

Den här modellen är faktiskt så smart att du även kan använda den omvänt: Att ansluta två skärmar till samma dator.

© Sandberg

HDMI är den mest använda in- och utgången

Därför kan en HDMI-switch vara en bra lösning om datorskärmen bara har en skärmingång, eller om du av praktiska eller estetiska skäl vill undvika att det går upp fler än en skärmkabel till skärmen. 

Du kan köpa en utmärkt HDMI-switch för under 300 kronor. När du har fått tag i den, behöver du bara ansluta skärmkablar med HDMI-kontakter från båda datorerna i HDMI-switchen, och sedan ansluta switchens HDMI-kabel till skärmens HDMI-ingång. 

Då kan du vanligtvis växla mellan signalen från de två datorerna med ett knapptryck på HDMI-switchen. 

HDMI är den mest använda in- och utgången för skärmar. Om skärmen och dina datorer istället använder DVI eller DisplayPort finns det även DVI-switchar och DisplayPort-switchar som fungerar på samma sätt som en HDMI-switch – förutom att alla anslutningar ju självklart är DVI eller DisplayPort.

> Läs även: 4 egenskaper som din nästa datorskärm bör ha

Metod 3:

Anslut två datorer till en skärm med en KVM-switch

Vad är en KVM-switch? Förkortningen står för ”Keyboard, Video, Mouse”, och med en KVM-switch kan du använda samma skärm, tangentbord och mus på två eller flera datorer samtidigt.

Du slipper alltså inte bara ha två skärmar stående på skrivbordet, utan kan också nöja dig med en mus och ett tangentbord. 

ATEN HDMI KVM-switch kan användas för att ansluta två datorer till en skärm
KVM-switch:

Det finns KVM-switchar i många olika prisklasser. I den billigare änden av prislistan finns till exempel denna HDMI KVM-switch från företaget ATEN. Med kan du ansluta två datorer till en skärm, ett tangentbord, en mus, en mikrofon och en högtalare – och du kan växla mellan datorerna med ett tryck på fjärrkontrollen.

© ATEN


KVM-switchar finns från många tillverkare, så med en sökning på Google kommer du enkelt att kunna hitta en nätbutik som har en KVM-switch som passar dina behov och din plånbok.

Gemensamt för dem är att det bara är att ansluta din skärm, mus och tangentbord till KVM-switchen, och sedan ansluter båda datorerna till switchen. Alla kablar för detta brukar medfölja i förpackningen.

När anslutningen är klar växlar du mellan de anslutna datorerna genom att trycka på en knapp på KVM-switchen eller en medföljande fjärrkontroll. Svårare än så är det inte. 

KVM-switchar kan köpas för 500-700 kronor och uppåt beroende på hur många datorer du vill kunna ansluta och hur många funktioner de ska ha.

> Läs även: Slipp sladdspaghetti på skrivbordet

Kanske är du intresserad av...