Hitta rätt datorskärm

Hitta rätt skärm till din dator med följande tips.

© Shutterstock

Fyra saker din nästa datorskärm ska ha

Det kan vara svårt att välja ny skärm till datorn, men om du tycker att du är ute på osäker mark kommer dessa fyra råd att hjälpa dig en bra bit på vägen.

1 augusti 2018 av Morten Skeldal Østergaard

Det finns mycket att tänka på när du ska köpa en ny skärm till datorn.

Det viktigaste är givetvis bildkvaliteten. Alla är säkert överens om att bilden ska vara skarp, ljusstark och ha bra kontrast

Naturtrogna färger är en stor fördel om du pysslar mycket med exempelvis fotoredigering på datorn, eftersom du får en bättre uppfattning om hur det färdiga resultatet kommer att se ut när du får det på papper.

Din nya datorskärm ska ha dessa egenskaper:

Om det inte är så att du har väldigt speciella behov, bör du se till att din nya skärm minst har dessa egenskaper:

1. Hög upplösning

Som minimum bör skärmen ha full hd-upplösning, det vill säga 1920x1080 pixel. Hög upplösning gör att skärmen kan visa det mesta med bra skärpa.

2. Matt skärmyta

En blank skärmyta är snyggt när skärmen är släckt, men när du arbetar på datorn gör en blank skärmyta att mycket ljus från omgivande ljuskällor reflekteras och irriterar dig.

3. Vanligt skärmformat

Om du är tveksam om vilket förhållande mellan bredd och höjd ska vara, satsa på 16:9.  Det är samma format som strömningstjänster som Netflix använder.

De flesta skärmar har 16:9-format.

4. Höj- och sänkbar

Det är väldigt bra om skärmen som minimum är höj och sänkbar, eftersom det äkar chanserna att du hittar en bekväm och ergonomisk arbetsställning.

Om skärmen bara är tippbar, kan du behöva sitt med böjd nacke för att se något på skärmen.

> Läs mer om datorskärmar här

Läs vårt stortest av datorskärmar

I PC-tidningen 12/2018 kan du läsa vårt stortest av 27-tums skärmar. 

Det finns nämligen ingen anledning att nöja dig med en liten pluttig skärm nu när stora skärmar har gått ner så mycket i pris.

I stortestet undersöker vi skärmar från bland annat Acer, Asus, HP och Philips, och vi tittar bland annat på bildkvalitet, funktioner, användarupplevelse och specifikationer. 

Om du tecknar en prenumeration nu kan du läsa både den artikeln och de senaste tio numren av PC-tidningen redan nu på din mobil och pekdator med vår tidnings-app Wype.

Redaktionen rekommenderar: Använd en ergonomisk mus

En ergonomisk mus kan minska risken att drabbas av musarm och ömma axlar, eftersom den ser till att hålla din hand i en vinkel som minskar belastningen på armen.

Just nu kan du få en ergonomisk mus tillsammans med två nummer av PC-tidningen för bara 59:50 kronor. Läs mer om erbjudandet här.

Den ergonomiska musen har dessutom fyra stycken praktiska knappar som exempelvis gör det enklare att navigera när du surfar på internet eller arbetar med datorn.

I den här videon kan du se hur en ergonomisk mus fungerar.

Kanske är du intresserad av...