Kontodelning i Netflix
Sluta dela:

Snart måste du betala extra om du vill dela ditt Netflix-konto med andra än de som bor i ditt hushåll.

© Shutterstock

Netflix: Sluta dela ditt konto med andra

Ditt Netflix-konto är bara till för dig och de personer du bor tillsammans med. Därför skickar nu Netflix ut e-post till alla som delar sitt konto med andra. Nu kommer det nämligen att kosta extra om du vill dela ditt konto med vänner och familj utanför ditt hushåll.

25 maj 2023 av Martin Lorentsen

Det kan finnas mycket pengar att spara genom att dela inloggning till streamingtjänster med släkt och vänner, men det uppskattas – föga överraskande – inte alls av streamingtjänsten Netflix.

Det sänker nämligen företagets intäkter att vi delar konton i den utsträckning som vi gör, och nu verkar Netflix ha fått nog.

I ett pressmeddelande uppger det amerikanska företaget att användare som bryter mot företagets regler och delar sitt abonnemang med andra hushåll kan förvänta sig att få en varning via e-post.

Netflix uppskattar att hela 100 miljoner hushåll världen över delar sitt konto med släkt och vänner som de inte bor tillsammans med. Det kostar företaget miljarder.

Därför försöker de nu på allvar komma åt snyltarna genom att införa att ett Netflix-konto endast får delas inom samma hushåll.

LÄS ÄVEN: Så gör du undertexterna bättre på Netflix

Netflix varnar i inkorgen

Om du delar ditt Netflix-konto med andra hushåll kan du se fram emot att få ett mejl från Netflix i din inkorg. Det framgår av ett pressmeddelande från Netflix där bolaget förklarar:

"Ett Netflix-konto är avsett för ett enskilt hushåll. Alla som bor i det hushållet kan använda Netflix var de än är – hemma, på resande fot, på semester – och dra nytta av de nya funktionerna för profilöverföring och hantering av åtkomst och enheter."

I mejlet informeras du om att ditt konto är avsett för ett hushåll. Du får också information om hur du kontrollerar vem som har tillgång till ditt konto och vad du ska göra om du vill dela Netflix-konto med andra hushåll.

LÄS ÄVEN: 3 hemliga Netflix-trick

Netflix varnar för att dela Netflix-konto
Varning från Netflix

För närvarande skickar Netflix ut detta mejl till nordiska användare i danska, norska och svenska versioner. Vi vet ännu inte när användare i Finland kan förvänta sig att få mejlet från företaget.

© PC-tidningen

Så delar du ett Netflix-konto med andra

För en extra månadsavgift kan du ändå dela ditt Netflix-konto med andra hushåll. I Sverige kostar det 49 kronor per person, och pengarna dras från det kort som hör till det ursprungliga Netflix-kontot.

De personer du vill dela konto med måste bjudas in till ditt konto, och personerna måste aktiveras i samma land som det kontoinnehavaren skapade sitt konto i. Ni får ett gemensamt lösenord till Netflix och allt kommer sedan att fungera som vanligt.

Om du får Netflix betalt genom en tredje part, till exempel din teleoperatör, kommer det inte att vara möjligt att använda delningsfunktionen.

LÄS ÄVEN: Så mycket data slukar din streaming

Vad kostar Netflix 2023?

Du kan välja mellan flera olika Netflix-abonnemang. 

 • Basic kostar 99 kr/mån
  Kan ses på en enhet åt gången med HD-upplösning

 • Standard kostar 129 kr/mån
  Kan ses på två enheter samtidigt med Full HD-upplösning
  Möjlighet att lägga till en person som inte bor i ditt hushåll för 49 kr/mån

 • Premium kostar 179 kr/mån
  Kan ses på fyra enheter samtidigt i Ultra-HD
  Möjlighet att lägga till två personer som inte bor i ditt hushåll för 49 kr/mån per person.

Om du har ditt Netflix-abonnemang via en tredje part, till exempel ditt telefonbolag, kan du inte lägga till personer utanför ditt hushåll.

Är det olagligt att dela sitt Netflix-konto?

Under första kvartalet 2023 testades den nya modellen i Kanada, Nya Zeeland, Portugal och Spanien, och man kan anta att det har varit en framgång eftersom den nu rullas ut i 108 länder.

Det strider mot Netflix användaravtal att dela sitt Netflix-konto med andra, men det är ännu inte klart vad som händer med ditt Netflix-konto om du inte betalar det extra beloppet men ändå delar ditt Netflix-konto utanför ditt hushåll.

Vid ett tillfälle stod det på Netflix hemsida att du skulle nekas åtkomst till ditt Netflix-konto och din TV blockeras om du delade Netflix-kontot med andra. Den meningen togs senare bort.

Kanske är du intresserad av...