En kvinna ligger i soffan och tittar på Netflix.
Netflix:

Nu vill Netflix försäkra sig om att du betalar för att se tjänstens filmer och serier, och att du inte delar din tillgång med släkt och vänner.

© Shutterstock

Netflix jagar gratisanvändare

Netflix vill locka tittare att betala för att titta på film och TV i tjänsten istället för att låna andras konton.

Netflix har uppenbarligen blivit så trötta på att människor använder tjänsten utan att betala att det ska bli svårare och dyrare att vara flera användare på samma Netflix-konto.

Detta för att förhindra att flera hushåll delar på samma Netflix-konto och undviker att betala för varsitt konto.

Till att börja med genomför Netflix ändringarna som ett försök i Syd- och Mellanamerika. Det är användarna i Chile, Costa Rica och Peru som har fått nöjet att vara först med att debiteras extra betalning.

Det kommer fortfarande att vara möjligt att dela Netflix-konto inom det egna hushållet, så att familjens medlemmar kan ha sin egen profil i familjens konto. Men du får (fortfarande inte) inte dela dina inloggningsuppgifter med personer utanför ditt eget hushåll.

Netflix-avgiften höjs med 28 kronor

Netflix kommer dock att göra det enkelt att bli betalande kund om du idag delar konto med andra, skriver de på sin hemsida.

Det kommer att finnas två lösningar för Netflix-användare som hittills har delat konto med andra. 

Om du har ett Netflix-konto kan du skapa ett ”underkonto” för två personer utanför ditt hushåll. Det ska kosta 2,99 US-dollar i månaden (ca 28 kronor), vilket är något billigare än ett vanligt abonnemang.

En annan möjlighet är att konvertera en användarprofil från ett befintligt Netflix-konto till ett helt nytt. Då flyttas automatiskt Netflix-historik, listan över sådant du vill se samt personliga rekommendationer till ditt nya konto, som du naturligtvis betalar fullpris för.

>Läs även: 3 hemliga Netflix-trick

Svårare att logga in från olika adresser

År 2021 lade Netflix till tvåfaktorsverifiering på konton som användes från olika platser. Dels för att öka säkerheten om dina inloggningsuppgifter delas eller läcker ut på nätet, men troligtvis i högre grad för att göra det svårare att vara flera användare på samma konto.

Netflix har haft stadig tillväxt under många år, men under första delen av 2022 har det inte tillkommit lika många nya kunder i butiken som förväntat. 

Det är bara några veckor sedan avgiften för Netflix svenska abonnemang höjdes.

Netflix har ännu inte meddelat om förändringarna i användarnas konton ska rullas ut i resten av världen.

> Läs mer om Netflix här

Kanske är du intresserad av...