iPhone 13 Pro är en av de bästa mobiler som kan köpas i butik just nu.
iPhone 13 Pro

iPhone 13 Pro är en av de bästa mobiler som kan köpas i butik just nu.

© Apple

Vilken är den bästa mobilen 2022?

Utbudet av mobiler är enormt och det kan vara svårt att hitta den som är bäst. Här är vårt förslag på de bästa mobilerna som finns att köpa just nu.

15 november 2021 av Morten Skeldal Østergaard Testredaktør

Vi testar mobiler i alla prisklasser i vårt testlaboratorium, men det är något alldeles extra med de mest extrema modellerna. 

De är visserligen svindyra, men det är också här vi hittar funktioner som kommer att leta sig ner till de billigare mobilerna under kommande år. 

Om du inte bryr dig speciellt mycket om priset utan bara vill ha det bästa av det bästa, så är det inte helt fel med någon av de tre mobiler som vi presenterar här:

> Läs även: Så fungerar trådlös laddning

iPhone 13 Pro: 
Allt det bästa i en mobil

iPhone 13 Pro erbjuder närmast perfekt balans mellan batteritid, prestanda och design. Det är den självklara mobilen för alla som har råd.

iPhone 13 Pro är kanske inte någon revolution i förhållande till föregångaren. 

I gengäld har den en enkel funktion som många nog väntat länge på: Betydligt bättre batteritid. Faktum är att batteritiden i vårt test var nästan 50 procent längre än hos iPhone 12, vilket innebär att iPhone 13 Pro för de flesta ”överlever” i upp till två dagar utan större problem, även vid relativt hög användning. 

Det har aldrig hänt tidigare med en ny iPhone.

> Läs även: Apple färdiga med ny och billig iPhone

Skärmen känns större

Designen har inte förändrats mycket jämfört med föregående generation, förutom att iPhone 13 Pro har blivit lite tjockare för att göra plats för det större batteriet.

Dessutom har den svarta öppningen för frontkameran längst upp blivit något smalare. Det är kanske ingen revolution, men det ger faktiskt känslan av en lite större skärm, vilket alltid är positivt.

> Läs mer om iPhone 13 i vår artikel här

Kameran i iPhone 13 Pro
Apple iPhone 13 Pro

Kameran i iPhone 13 Pro är den bästa hittills i en iPhone.

© Apple

Sony Xperia 1 III:
Nästan mer kamera än mobil

Xperia 1 III är Sonys bästa mobil just nu – och faktiskt också en av de bästa mobilerna ute i butikerna överhuvudtaget.

Det är bland annat den extra avlånga skärmen som gör att Xperia 1 III står ut från mängden. Den har fantastisk bild med hög kontrast, och det hjälper att Sony dessutom har hittat utrymmet att placera kameran i kanten ovanför skärmen så att den inte skapar ett fult, svart hål i skärmbilden som på många andra mobiler.

Vi blev glatt överraskade över hur bra grepp vi hade om Xperia 1 III. 

Mobilen är väldigt smal eftersom den har 21:9-format, så den är enkel att hålla även med ganska små händer. Dessutom finns det en markant bredare kant på sidan än hos mobiler där skärmen är lätt välvd, vilket ger en smalare kant.

Känns som en riktig kamera

Den breda kanten hjälper också till när du ska fotografera med mobilen. 

Den känns nästan som en vanlig kamera när du vänder mobilen vågrätt och placerar pekfingret på den dedikerade utlösaren. Knappen fungerar till och med som avtryckaren på en kamera – autofokus aktiveras genom att trycka ner knappen halvvägs och sedan ta bilden genom att trycka ner knappen helt.

Mobilen är extremt snabb och vi kunde inte hitta något som den inte klarade galant. Till och med de mest krävande spelen kunde köras utan problem.

> Läs mer om Sony Xperia 1 III i vår artikel här

> Du kan läsa vår recension av Xperia 1 III och se aktuella priser i Testzonen.

Fram- och baksida på Sony Xperia 1 III
Sony Xperia 1 III

Skärmen i Sony Xperia 1 III har det höga 21:9-formatet, som ligger riktigt bra även i en liten hand.

© Sony

Samsung Galaxy Z Flip3:
Vik mobilen på mitten

Samsung Galaxy Z Flip3 är Samsungs senaste vikbara mobil. Den visar att vikbar teknik faktiskt börjar närma sig något som kan konkurrera med vanliga mobiler som är byggda i ett enda stycke.

När du fäller ut Samsung Galaxy Z Flip3 så mycket det går liknar den en ganska vanlig mobil med en 6,7 tum stor glasskärm. Det går dock att känna skarven mellan halvorna om du drar med fingret över mitten av skärmen. 

Du behöver inte heller titta på skärmen i alltför sned vinkel innan skarven visar sig som en mörk skugga över skärmen. Om du däremot tittar på skärmen helt vinkelrätt är det dock svårt att se att den inte är gjord i ett stycke.

Vi tycker att en vikbar mobil bör kunna öppnas med en hand för att den verkligen ska vara användbar. Det kan Galaxy Z Flip3! 

Genom att trycka in tummen mellan mobilens två halvor och sedan göra en snabb knyck med handleden fäller du ut den i full storlek. Det känns jättefint i praktiken och drar dessutom till sig imponerade blickar från människor i närheten.

> Du kan läsa vår recension av Samsung Galaxy Z Flip3 och se aktuella priser i Testzonen.

> Läs mer om mobiler här

Samsung Galaxy Z Flip 3
Samsung Galaxy Z Flip 3

Du kan också nöja dig med att öppna mobilen halvvägs, så att du kan ha den stående på bordet framför dig.

© Samsung

Bra mobiler om du är beredd att betala

De tre mobiler som vi har nämnt här ligger i den övre delen både när det gäller kvalitet och funktioner i förhållande till priset. 

Men du kan faktiskt få en bra mobil till ett lägre pris. 

I PC-tidningen nummer 6/2022 testar vi sex stycken. Här ligger priserna i låg- och mellanklassen, och testets vinnare tål dessutom att du tappar den i golvet utan att den går i tusen bitar. 

> Läs stortestet i tidningen eller redan nu i Fördelszonen

Kolla även in Nokias nya mobil som kan bli din för under 1 500 kronor. Det har vi skrivit om här.

Kanske är du intresserad av...