iPhone 13 Pro är en av de bästa mobiler som kan köpas i butik just nu.
iPhone 13 Pro

iPhone 13 Pro är en av de bästa mobiler som kan köpas i butik just nu.

© Apple

Vilken är den bästa smartmobilen 2021?

Urvalet av smartmobiler är enormt och det kan vara svårt att hitta den bästa. Här är vårt förslag på de bästa mobilerna som finns att köpa just nu.

15 november 2021 av Morten Skeldal Østergaard Testredaktør

Vi testar mobiler i alla prisklasser i vårt testlaboratorium, men det är något alldeles extra med de helt galna modellerna. 

De är visserligen svindyra, men det är också här vi hittar funktioner som kommer att leta sig ner till de billigare mobilerna under kommande år. 

Om du inte bryr dig speciellt mycket om priset utan bara vill ha det bästa av det bästa, så är det inte helt fel med någon av de tre mobilerna som vi presenterar här.

> Läs även: Därför ska du köpa julklapparna FÖRE Black Friday i år

1. iPhone 13 Pro: 
Det bästa av allt i en mobil

iPhone 13 Pro erbjuder närmast perfekt balans mellan batteritid, prestanda och design. Det är den självklara mobilen för alla som har råd.

iPhone 13 Pro är kanske inte någon revolution i förhållande till föregångaren. 

I gengäld har den en enkel funktion som många nog väntat länge på: Betydligt bättre batteritid. Faktum är att batteritiden i vårt test var nästan 50 procent längre än hos iPhone 12, vilket innebär att iPhone 13 Pro för de flesta ”överlever” i upp till två dagar utan större problem, även vid relativt hög användning. 

Det har aldrig hänt tidigare med en ny iPhone.

Skärmen känns större

Designen har inte förändrats mycket jämfört med föregående generation, förutom att iPhone 13 Pro har blivit lite tjockare för att göra plats för det större batteriet. 

Dessutom har den svarta öppningen för frontkameran längst upp blivit något smalare. Det är kanske ingen revolution, men det ger faktiskt känslan av en lite större skärm, vilket alltid är positivt.

> Läs mer om iPhone 13

Kameran i iPhone 13 Pro
Apple iPhone 13 Pro

Kameran i iPhone 13 Pro är den bästa hittills i en iPhone.

© Apple

2. Sony Xperia 1 III:
Nästan mer kamera än mobil

Xperia 1 III är Sonys bästa mobil just nu – och faktiskt också en av de bästa mobilerna ute i butikerna överhuvudtaget.

Det är bland annat den extra avlånga skärmen som gör att Xperia 1 III sticker ut från mängden. Den har fantastisk bild med hög kontrast, och det hjälper att Sony dessutom har hittat utrymmet att placera kameran i kanten ovanför skärmen så att den inte skapar ett fult, svart hål i skärmbilden som på många andra mobiler.

Vi blev glatt överraskade över hur bra grepp vi hade om Xperia 1 III. 

Mobilen är väldigt smal eftersom den har 21:9-format, så den är enkel att hålla även med ganska små händer. Dessutom finns det en markant bredare kant på sidan än hos mobiler där skärmen är lätt välvd, vilket ger en smalare kant.

Känns som en riktig kamera

Den breda kanten hjälper också till när du ska fotografera med mobilen. 

Den känns nästan som en vanlig kamera när du vänder mobilen vågrätt och placerar pekfingret på den dedikerade utlösaren. Knappen fungerar till och med som avtryckaren på en kamera – autofokus aktiveras genom att trycka ner knappen halvvägs och sedan ta bilden genom att trycka ner knappen helt.

Mobilen är extremt snabb och vi kunde inte hitta något som den inte klarade galant. Till och med de mest krävande spelen kunde köras utan problem.

> Läs mer om Sony Xperia 1 III i vår artikel här

> Du kan läsa vår recension av Xperia 1 III och se aktuella priser i Testzonen.

Fram- och baksida på Sony Xperia 1 III
Sony Xperia 1 III

Skärmen i Sony Xperia 1 III har det höga 21:9-formatet, som ligger riktigt bra även i en liten hand.

© Sony

3. OnePlus 9 Pro:
Blixtsnabb mobil med Hasselblad-kamera

OnePlus 9 Pro är på alla sätt en mobil i toppklass. 

Det märks både på den fysiska kvaliteten och på dess supersnabba körning av operativsystem och appar.

Den är utrustad med den nyaste Snapdragon-processorn och beroende på vilken version du köper får du 8 eller 12 gigabyte arbetsminne. 

Resultatet är en mobil som klarar av att köra även de mest krävande apparna, som till exempel blixtsnabba spel, i hög upplösning. 

Du kan helt enkelt inte hitta en mobil som är märkbart snabbare just nu.

Svårt att bli besviken på kameran

OnePlus har samarbetat med kameratillverkaren Hasselblad som har fått sitt namn på kameramodulen på baksidan. 

Kameran är i klass med dem vi hittar i de bästa mobilerna från Samsung, Huawei och Apple, men det ÄR fortfarande en mobilkamera med de begränsningar det innebär. 

Det finns begränsat fysiskt utrymme för linser och elektroniken som fångar bilden, och det syns vid fotografering i väldigt svag belysning där de mörka nyanserna ibland tenderar att flyta ihop till fyrkantiga block. 

Bortsett från det är bildkvaliteten ypperlig hos både foton och video, och det är svårt att föreställa sig att någon kan bli besviken över kameran och de möjligheter den ger att bland annat ta bilder på långt avstånd med den effektiva telelinsen.

> Läs mer om OnePlus 9 Pro i vår artikel

> Läsa vår recension av OnePlus 9 Pro och se aktuella priser i Testzonen.

> Läs mer om mobiler här

OnePlus 9 Pro
OnePlus 9 Pro

Kameran är tillverkad i samarbete med det svenska företaget Hasselblad, som bland annat är känt för att ha levererat kamerorna som användes vid månlandningarna.

© OnePlus

Kanske är du intresserad av...