iPhone SE är Apples billiga iPhone
iPhone SE anno 2022:

Nya iPhone SE börjar på 5 695 kronor för den billigaste modellen. 

© Apple

Apple färdiga med ny och billig iPhone SE och iPad

Vill du ha en mobil som inte kostar en förmögenhet och som inte är för stor för att styras med en hand? Då kan Apples nya iPhone SE vara ett bra val för din nästa mobil.

10 mars 2022 av Niklas Ernst

Vi har vant oss vid att Apples iPhone-modeller sätter prisrekord när de lanseras och de kan kosta en bra bit över 10 000 kronor. 

Men så är det faktiskt inte med alla Apples mobiler.

LÄS ÄVEN: Här är nyheterna i Apples iOS 15

Ta till exempel iPhone SE. Det är en billig mobil som inte är lika kraftfull som vanliga iPhone och iPhone Pro, och som samtidigt har en äldre design som härstammar från 2017. 

Nu är Apple redo med en ny version av iPhone SE-modellen. Formfaktorn är fortfarande densamma, så du får en fysisk Hem-knapp och skärmen är fortfarande 4,7 tum stor.

Den är alltså fortfarande betydligt mindre än andra mobiler och därför också enkel att använda med en hand, vilket många ser som en stor fördel. 

Ny mjukvara och ny processor

En nyhet är att 2022-versionen av iPhone SE är utrustad med A15-chipet. Det är samma chip som sitter i iPhone 13, iPhone 13 Pro och 2021-versionen av iPad Mini.

Det betyder också att nya iPhone SE har stöd för 5G, som ger snabbare datahastigheter när du ska hämta appar samt strömma video och musik.

Här ser du nya iPhone SE 2022 från Apple
iPhone SE 2022:

Föredrar du en fysisk hemknapp på din mobil är iPhone SE något för dig. Den tar inte heller upp lika mycket plats i fickan som de större modellerna.

© Apple


Slutligen har kameraprogramvaran uppdaterats medan själva kameran är densamma som i föregående modell. Enligt Apple är mobilen därför bättre på att ta bort defekter hos dina fotografier och kan hantera HDR.

Samtidigt får priset en knuff uppåt och börjar på 5 695 kronor för 64 GB-versionen. Vill du ha 128 GB är priset 6 395 kronor, medan 256 GB kostar 7 695 kronor.

Ny och snabb iPad

Apples iPad Air har också fått ett lyft. Den största skillanden är att den numera är försedd med Apples kraftfulla M1-chip.

LÄS ÄVEN: Äntligen! Nu får iPad en efterlängtad funktion

Det är samma krets som sitter i Apples MacBooks och som har fått beröm för sin effektivitet och energibesparing.

iPad Air 2022 är nu snabbare än tidigare
Nya iPad:

Nya iPad Air använder samma M1-krets som Apples Macbooks. Enligt Apple gör detta prestandan betydligt bättre. 

© Apple


iPad Air har nu även stöd för 5G och snabbare datahastigheter, och kameran på framsidan har uppgraderats till 12 megapixel istället för som tidigare 7 megapixel.

Dessutom har skärmen blivit ljusstarkare än tidigare modeller. Nya iPad Air kostar från 7 495 kronor. 

Kanske är du intresserad av...