Uppdatering av Apples operativsystem iOS 15
iOS 15

Har du en iPhone 6s eller nyare kan du nu uppdatera din iPhone till den senaste versionen av operativsystemet – iOS 15.

© Apple

Bättre webbläsare, fokus och Facetime: Här är de största nyheterna i iOS 15

Apple har tagit fram en ny uppsättning funktioner och uppdateringar för din iPhone med iOS 15. Se här vad du kan se fram emot.

30 september 2021

Det har blivit höst och det innebär två saker i Apple-världen. Det har kommit nya iPhones, och så är det även denna tid på året som Apple kommer med en ny version av iOS.

Det innebär kan du se fram emot nya funktioner, oavsett om du har den nya iPhone 13 eller bara uppdaterar den du redan har i fickan till iOS 15.

Men vilka är de största nyheterna i det nya operativsystemet och vilka telefoner får tillgång till dem? Det kan du läsa om här.

LÄS ÄVEN: iPhone 13: Nya kamerafunktioner och snabb skärm

Uppdaterad FaceTime och notifieringar

En av de stora nyheterna i iOS 15 finns att hitta i videochattverktyget FaceTime som låter dig videochatta med familj och vänner.

LÄS ÄVEN: Äntligen! Nu får iPad en efterlängtad funktion

Bland annat är det nu möjligt att ringa med FaceTime till personer som inte har en iPhone, eftersom de kan vara med från sin webbläsare. 

Dessutom har ljudet blivit bättre med iOS 15, och det är dessutom möjligt att göra bakgrunden suddig – en funktion som känns igen från liknande verktyg. 

Facetime i iOS 15
Facetime i iOS 15

Snart kan du titta på film och lyssna på musik tillsammans med dem du pratar med på Facetime om du använder en iPhone med iOS 15.

© Apple


Senare i höst blir det dessutom möjligt att lyssna på musik och titta på videor tillsammans med dem du pratar med, i och med att det blir möjligt att dela din skärm så att andra kan se vad som händer på din telefon.

LÄS ÄVEN: Apples iPad fyller 10 år

Notifikationerna som kommer fram när du sveper ner från toppen av din iPhone har också fått ett nytt utseende. Nu finns bilder på kontakter, samtidigt som större app-ikoner ger bättre överblick.

Smart funktion i webbläsaren på din iPhone

Webbläsaren Safari har också fått en handpåläggning.

Som den största nyheten är adressfältet nu placerat i botten av skärmen så att det är lättare att nå med tummen, och om du sveper åt höger eller vänster kan du växla mellan flikarna.

Det låter kanske som en liten justering att flytta adressfältet till botten, men det gör stor skillnad i praktiken när du söker på nätet. Denna funktion har åtminstone vi väntat på, och redaktionens iPhone-fans använder den redan flitigt.

LÄS ÄVEN: Se kartan: Iphone spårar dig överallt

Det har också blivit enklare att organisera öppna flikar i grupper så att du inte förlorar överblicken – även om du har många flikar öppna.

Slutligen är det också möjligt att lägga till tillägg i mobilversionen av Safari, precis som på datorn.

Livetext, fokusfunktion, foton och allt annat i iOS 15

Med iOS 15 kan du nu även använda telefonens kamera för att skanna text och översätta den. Det gör det möjligt att exempelvis kopiera ett telefonnummer från ett visitkort och använda det direkt på telefonen. 

Det är smart och enkelt, och det fungerar faktiskt riktigt bra. 

Skanna text med iPhone och iOS 15
Skanna text

Med iOS 15 kan du skanna text med telefonens kamera på exempelvis vägskyltar och menyer, för att sedan översätta texten eller göra sökningar på den på nätet.

© Apple


Apples karttjänst har också fått en uppdatering, så det har blivit enklare och snabbare att navigera från A till B. Dessutom är många fler byggnader nu i 3D. 

Med den nya funktionen Fokus har det dessutom blivit enklare att slippa irriterande störningar när du använder din iPhone. Nu kan du nämligen välja olika fokusprofiler när du till exempel ska sova, arbeta, träna eller bara koncentrera dig. 

På så sätt kan du till exempel välja vilka av dina kontakter som du vill ta emot samtal eller meddelanden från när du har valt nattläge eller stör ej, eller vilka aviseringar du vill ta emot. Det är enkelt att konfigurera de olika profilerna, och du växlar mellan dem antingen via telefonens inställningar eller i Kontrollcenter som du öppnar genom att svepa ner från övre högra hörnet.  

Du kan läsa mer om alla de nya funktionerna i iOS 15 här. 

När får du iOS 15 på din iPhone?

Har du en nyare iPhone kan du uppdatera din telefon till iOS 15 redan idag. 

Du behöver bara gå till inställningar, välja allmänt och programuppdatering. Om din iPhone kan uppdateras till iOS 15 kommer det att framgå här, och då följer du bara instruktionerna på skärmen. 

Se till att du har tillgång till ett trådlöst nätverk och sätt gärna telefonen i laddaren medan du uppdaterar. 

Om du inte uppdaterar din iPhone till iOS 15 manuellt kommer din iPhone att uppmana dig att installera uppdateringen inom några veckor.

Dessa telefoner kan få iOS 15:

Förutom den helt nya serien av iPhone 13 blir nya iOS 15 tillgängligt för följande telefoner.

 • iPhone 12
 • iPhone 12 mini
 • iPhone 12 Pro
 • iPhone 12 Pro Max
 • iPhone 11
 • iPhone 11 Pro
 • iPhone 11 Pro Max
 • iPhone Xs
 • iPhone Xs Max
 • iPhone XR
 • iPhone X
 • iPhone 8
 • iPhone 8 Plus
 • iPhone 7
 • iPhone 7 Plus
 • iPhone 6s
 • iPhone 6s Plus
 • iPhone SE

Kanske är du intresserad av...