iPad Pro (2020) med bätte kamera och musstöd
iPad Pro (2020)

Innebär nya iPad Pro (2020) att pc:n är död?

Efterlängtad funktion i nya iPad Pro

Utan större förvarning har Apple uppdaterat iPad Pro med bland annat en funktion som har potential att göra datorn överflödig.

Ingen surfplatta är populärare än iPad och den som verkligen vill överge datorn har sedan länge sneglat på den dyraste modellen – iPad Pro.

På en punkt har emellertid Apples surfplatta aldrig på allvar lyckats konkurrera med bärbara datorer: Den fungerar inte tillsammans med en mus.

Alla som har provat vet att det är mycket lättare att använda en mus för att placera textmarkören exakt där man vill ha den i en lång text, än det är att försöka peka på rätt plats med ett trubbigt pekfinger. Samma sak går igen i många program.

Nu släpper Apple inte bara en uppdaterad version av iPad Pro, utan även en ny version av operativsystemet iOS, och det har stöd för vanliga Bluetoothmöss.

> Mer att läsa: Använd surfplattan som extraskärm

Ny och bättre kamera i iPad Pro

Nya iPad Pro, eller iPad Pro (2020) om man så vill, finns i storlekarna 11 och 12,9 tum. Båda finns med olika mängder minne och med eller utan stöd för 4G.

> Mer att läsa: Test av iPad (2019)

En skillnad mot den föregående modellen är att huvudkameran på baksidan har förbättrats för att kunna se omgivningarna. Det sker med hjälp av en helt ny sensor.

iPad Pro (2020) med bättre kamera
iPad Pro (2020)

Kameran i nya iPad Pro har en ny sensor kallad LiDAR. Med hjälp av ljus kan den mäta avståndet till objekt. Tekniken är densamma som Nasa ska använda vid nästa resa till Mars.

© Apple

Så mycket kostar iPad Pro (2020)

Ingen ny iPad utan en ny processor. Så även denna gång. I iPad Pro (2020) är det premiär för Apples nya processor A12Z Bionic, som har åtta kärnor. Även ramminnet har utökats till sex gigabyte.

I maj kommer också Apples nya tangentbord till iPad Pro – Magic Keyboard. En av de stora nyheterna är att det innehåller en musplatta som fungerar med det uppdaterade operativsystemet. En annan nyhet är att tangentbordet har ett stativ som håller iPaden en bit ovanför tangenterna.

Nytt tangentbord till iPad Pro
iPad Pro (2020)

Det nya tangentbordet Magic Keyboard har en musplatta som fungerar med iPad Pro. Tangentbordet kommer i maj och köps separat.

© Apple


> Mer att läsa: iPad fyller jämnt

iPad Pro (2020) 11 tum kostar från 9 995 kronor. iPad Pro 12,9 tum kostar mellan 12 495 och 20 295 kronor beroende på bestyckning.

Kanske är du intresserad av...