Apples iPad fyller 10 år.

iPad fyller 10 år.

© Shutterstock

10 år i ledartröjan – iPad fyller jämnt

Det är tio år sedan Steve Jobs visade upp iPad för första gången. Ett årtionde senare är den fortfarande marknadens ledande surfplatta.

31 januari 2020

I slutet av januari 2010 gick Apples grundare Steve Jobs upp på scenen i Kalifornien för att presentera en, som han kallade det, revolutionerande produkt.

Jobs presenterade iPad som ett mellanting mellan en Mac och en iPhone, och som den perfekta produkten att surfa på internet med.

Med tiden har det visat sig att iPad, som den första lyckade surfplattan, skapade en helt egen produktkategori.

iPad – bäst i test under tio år

Tio år senare är iPad fortfarande den dominerande surfplattan – både när vi jämför den med andra surfplattor och när konsumenter får frågan om vilken surfplatta de helst vill köpa.

En handuppräckning här på redaktionen visar en övervägande del Androidanvändare, men när vi tittar tillbaka på ett årtionde av jämförande tester, så har de olika generationerna av iPad genomgående slagit knockout på de Androidplattor som vi har jämfört dem med.


Porträtt av Steve Jobs i en iPad.
iPad

Ett år före sin död visade Steve Jobs upp iPad för första gången.

© Shutterstock

En iPad för alla behov

I dag finns det många versioner av iPad.

Förutom den vanliga iPaden finns lilla iPad Mini, som storleksmässigt hamnar mitt emellan iPhone och iPad.

2013 kom den lite lättare iPad Air och två år senare fick proffsen sin egen iPad i form av jätteipaden iPad Pro, med en skärm på 12,9 tum

Nu har iPad eget operativsystem

Den största iPadnyheten på senare tid är att den för första gången har fått ett eget operativsystem – iPadOS. Ända fram tills i september 2019 använda Apple samma operativsystem i iPad som i iPhone, det vill säga iOS.

iPadOS är bättre anpassat för den stora skärmen, exempelvis genom att webbläsaren Safari alltid visar standardversioner av webbsidor och inte de mobilanpassade. Det kan även köra två appar samtidigt i skilda fönster. Det klarar även externa lagringsmedia och det innehåller funktioner för att en iPad ska fungera som en extraskärm till en Macintosh (Apples datorer).

Läs vårt test av iPad Air och vanliga iPad i Testzonen.

Kanske är du intresserad av...