Med iPadOS kan du snabbt se dagens möten i en widget på hemskärmen
iPadOS

Med iPadOS kan du snabbt se dagens möten i en widget på hemskärmen

© Apple

iPadOS: iPad får ett eget operativsystem

iPad och iPhone kommer i framtiden att ha olika operativsystem. Det nya iPadOS erbjuder bland annat widget-stöd på hemskärmen.

iPad fyller snart tio år, och nu ser det ut som att Apples populära surfplatta kommer att växa ifrån sin lite äldre och mindre släkting iPhone.

Under slutet av 2019 får iPad nämligen ett eget operativsystem med namnet iPadOS, och det nya operativsystemet ska ge surfplattan nya spännande funktioner.

Du kommer bland annat att kunna placera så kallade widgets på hemskärmen, så att du snabbt kan se dagens inbokade möten eller väderprognos.

Det kommer även att erbjudas bättre möjligheter att arbeta med flera appar samtidigt, bland annat genom att öppna två appar samtidigt bredvid varandra på skärmen.

> Få inspiration till nya trevliga appar för din smartmobil och surfplatta här

iPad ska kunna användas för redigering

Det framstår som att Apple i allt större omfattning vill att vi ska använda iPad för att redigera innehåll och inte bara konsumera det.

Med hjälp av en adapter går det att importera bilder från ett usb-minne eller direkt från en kamera, så att du kan titta på men också efterbehandla dem på din iPad.

Med det nya operativsystemet blir det möjligt att klippa, kopiera, infoga och ångra med några enkla fingerrörelser på skärmen.

En förbättring av hastigheten när iPad används i kombination med Apple Pencil, ska även göra det enklare att arbeta med pennan på skärmen.

iPadOS även till äldre maskiner

iPadOS kommer att lanseras under slutet av 2019 och givetvis finnas förinstallerat på nya iPad-enheter, men ska även kunna hämtas som en uppdatering för iPad Air 2 och nyare modeller, alla iPad Pro-versioner, iPad hela vägen tillbaka till 5:e generationen samt iPad mini 4 och nyare modeller.

> Läs också: Så hittar du rätt app - och undviker de falska

Kanske är du intresserad av...