En äldre iPhone med operativsystemet iOS
iPhone:

Om du har en äldre iPhone kan du behöva uppdatera operativsystemet.

© Shutterstock

Apple tar bort tjänster som App Store från äldre iPhone-modeller

Apple begränsar möjligheterna i många äldre versioner av iPhones operativsystem iOS. Det kommer till exempel inte längre att vara möjligt att använda den inbyggda App-butiken, App Store.

Om du har en äldre iPhone, iPad, Mac eller annan Apple-enhet kanske du inte längre kan använda den inbyggda App Store för att hämta appar från och med maj i år.

Apple varnar nämligen för att enheter med äldre versioner av operativsystemet iOS snart förlorar möjligheten att använda Apple-tjänster som Siri, App Store och Apple TV+.

Tills vidare kommer dock iCloud fortsatt att vara tillgängligt.

Om du har en äldre Apple-enhet riskerar du att den blir näst intill oanvändbar om du inte uppdaterar den direkt. 

> Läs även: Allt vi vet om iPhone 15 – Apples nästa iPhone

App Store fungerar inte från maj

Apple avslöjar inte själva vilka versioner av operativsystemet som omfattas, men det gör en Twitter-användare som är känd för att ha tillförlitlig insiderinformation från Apple.

Användaren @StellaFudge skriver på Twitter att det från och med början av maj 2023 inte längre kommer att vara möjligt att använda Apple-tjänsterna på:

  • iPhone och iPad med iOS-version 11 till 11.2.6 
  • Mac-datorer med macOS 10.13 till 10.13.3
  • Apple TV med tvOS 11 till 11.2.6 och 
  • Apple Watch med WatchOS 4 till 4.2.2. 

Dessa versioner av Apples iOS släpptes 2017, så de allra flesta användare har lyckligtvis redan nyare versioner av operativsystemet installerade.

> Läs även: Så uppdaterar du appar i mobilen

Uppdatera din Apple-enhet direkt

App Store är den onlinebutik där du kan hämta appar och spel till iPhone och iPad. 

App Store har ett stort utbud av appar och det är också här du hämtar uppdateringar till appar, så tjänsten kan vara svår att vara utan.

Du kan undvika problemet genom att uppdatera operativsystemet till den senaste version som är tillgänglig för din enhet. 

Enheter som kör de berörda versionerna borde kunna uppdateras till minst iOS 12 och då är problemet löst. Om du har en iPhone 7 eller äldre kanske den inte kan uppdateras. Då bör du överväga om det inte är dags att byta mobil. 

Du kan själv enkelt se vilken version av operativsystemet mobilen använder. Vi har tagit fram en guide till hur du gör här.

Så uppdaterar du din iPhone

Apple ger löpande ut uppdateringar för iOS med nya funktioner, prestandaförbättringar och korrigeringar för säkerhetshål. Du kan enkelt hämta och installera uppdateringarna genom att bara godkänna att mobilen hämtar och installerar dem.

Om mobilen inte automatiskt hämtar uppdateringarna kan du hämta dem manuellt genom att gå till Inställningar, klicka på Allmänt och välja Programuppdatering. Om det finns en uppdatering för mobilen kan du se den och installera den här.

Om det inte fungerar kan du uppdatera din iPhone genom att koppla den till en dator. Apple berättar på sin informationssida vad du behöver göra för att uppdatera på det här sättet

Företaget säger inte exakt när tjänsterna kommer att stängas, bara att användarna meddelas när det händer. Apple har också förklarat i detalj vilka enheter som drabbas av problemet.

> Läs även: Så glada var PC-tidningen för den allra första iPhone

Kanske är du intresserad av...