Sega mobiltelefoner är irriterande.

Det är irriterande när mobiltelefonen blir seg. Ofta beror det på oönskade appar, så kallad bloatware.

© Shutterstock

Därför blir din mobiltelefon långsam

Du behöver inte acceptera att din mobiltelefon gradvis blir långsammare. Vi hjälper dig att få fart på telefonen igen – oavsett om du har en iPhone eller Android-telefon.

17 januari 2018

Det finns många orsaker till att en mobiltelefon blir allt trögare med tiden.

En av de viktigaste är att telefonen fylls med appar som tar plats. Många av apparna kör dessutom processer i bakgrunden för att till exempel hämta väderdata eller för att vara beredda att synkronisera bilder till en backuptjänst på internet.

Det är dock inte säkert att det är ditt fel att din telefon är fylld med appar. Vissa tillverkare lägger nämligen in så kallad bloatware.

Mer att läsa: Hitta apparna som drar mest ström

Bloatware är en orsak

Bloatware är ett engelskt samlingsnamn för mer eller mindre oönskade appar som telefontillverkaren har förinstallerat i telefonen.

Det kan till exempel rör sig om appar vars upphovsmän har betalat för att få ha med sina appar eller appar som telefontillverkarna själva står för – trots att det finns identiska funktioner från Google.

Det kan till exempel hända att telefontillverkaren lägger in en kalender även om Google Kalender också finns i telefonen, och då sitter man där med två kalenderappar.

En annan given möjlighet är att det inte är något egentligt fel på telefonen, men att tiden har sprungit ifrån den. Varje år kommer det nya mobiltelefoner som är snabbare, större och bättre. Apptillverkarna hänger med och apparna blir därmed hela tiden allt tyngre för äldre telefoner att hantera. Det gör att en några år gammal telefon känns allt tröttare.

Mer att läsa: Städa mobilen

Fler tips i tidningen

Vad det än är som gör din mobiltelefon seg, så kan du läsa mycket mer om problemet i PC-tidningen nummer 2/2018. Du får hjälp att få tillbaka telefonen i gammal god form igen.

Fler tips i tidningen

Läs till exempel om hur bloatware inaktiveras, hur du hittar och tar bort alltför krävande appar, hur minnet återställs och mycket annat.

I Fördelszonen hittar du dessutom en kontrollerad och säker app som hjälper dig att radera bloatware (endast för läsare av PC-tidningen).

Köp PC-tidningen i närmaste butik eller prenumerera och läs tidningen på en gång i digitalt format i appen Wype.

Just nu får du 2 nummer av PC-tidningen och en elegant Bluetooth-högtalare för endast 59:50 kronor. Du sparar över 400 kronor.

Kanske är du intresserad av...