Defekt USB-laddare
Var försiktig när du laddar

Forskare har upptäckt fel i tre av fyra testade USB-laddare. Vissa fel är så allvarliga att det finns risk för att laddaren fattar eld.

© Shutterstock

Allvarliga fel i många USB-laddare

En europeisk studie avslöjar allvarliga brister i många USB-laddare för mobiler. Så här kontrollerar du om din laddare riskerar att fatta eld.

11 augusti 2023 av Martin Lorentsen

Det kan vara frestande att ladda mobilen som det sista man gör innan man går och lägger sig, men det kan vara en riktigt dålig idé;

Särskilt om din laddare är defekt - och det kan den vara, enligt ett nytt stort EU-forskningsprojekt.

Säkerhetsmyndigheter från 21 EU-länder varnar nu för fel i USB-laddare, som bland annat kan användas för mobiler. Faktum är att inte mindre än tre av fyra testade laddare har visat sig vara felaktiga.

Av totalt 120 testade laddare var 74 procent behäftade med fel. 52 laddare hade fel på flera områden jämfört med EU-standarden, och 31 laddare hade allvarliga fel.

LÄS OCKSÅ: Så får du den bästa laddningen av mobilen

Många farliga laddare

Om du använder en defekt laddare riskerar du bland annat brandolyckor. Och det är verkligen ingen trivialitet, vilket forskarna bakom studien har upptäckt:

För det första klarade plasten i flera laddare inte brandprovet. Avstånden mellan laddarens strömförande delar var för små, och vissa laddare var antingen dåligt isolerade eller inte isolerade alls.

Bland de 120 produkter som testades hittades dessutom laddare med antingen för tunna, korta eller långa stift i själva kontakterna.

LÄS OCKSÅ: Trådlös laddning: Så fungerar den

Så undviker du brandolyckor

Den danska myndigheten för säkerhetsteknik rekommenderar att du vidtar särskilda försiktighetsåtgärder vid laddning för att minimera risken för brandolyckor. De säger följande:

  • Använd aldrig skadade sladdar och se till att byta ut laddningsutrustningen när den är utsliten.
  • Ladda inte på natten eller när du inte är hemma.
  • Håll ett öga på laddaren när den används.
  • Täck inte över laddaren när den används.
  • Ladda aldrig i sängen, på soffan eller andra mjuka möbler av brännbart material.

Om du är osäker på om du har en felaktig laddare, kontrollera om laddaren är CE-märkt. Det är en garanti för att laddaren har bedömts uppfylla de säkerhetskrav som gäller inom EU.

Om du köper en ny laddare bör du också leta efter en som är CE-märkt. Vanligtvis är märkningen tydligt markerad med bokstäverna C och E på sidan av laddaren.

LÄS OCKSÅ: 7 anledningar till att mobilen får slut på ström så snabbt

Kanske är du intresserad av...