Kidnapparvirus är dagens största it-hot.

Filer och system över hela världen blir varje dag låsta av den moderna tidens värsta hot – kidnapparvirus.

© Shutterstock

WannaCrypt: Därför var den stora attacken farlig

Kidnapparviruset WannaCrypt skakade världen i början av maj när över 200 000 datorer smittades och den brittiska sjukvården slutade att fungera.

Fredagen den 12 maj 2017 är en dag som går till it-historien. Det var då ett kidnapparvirus vid namn WannaCrypt plötsligt dök upp i datorer över hela världen och bland annat gjorde det omöjligt att komma in i brittiska sjukjournaler.


7 fakta om WannaCrypt:

1. WannaCrypt har infekterat datorer i över hela 150 länder och 200 000 datorer beräknas ha drabbats.

2. Alla Windows-versioner berördes, från Windows XP till Windows 10. XP är det mest utsatta operativsystemet och trots att Microsoft för länge sedan har slutat med supporten till det kom det en speciell uppdatering till Windows XP för att stoppa WannaCrypt. Till övriga Windows-versioner kom det redan i mars en uppdatering som löser problemet.

3. Upphovsmännen bakom WannaCry har inte tjänat några större pengar på sitt virus. Troligen har de fått in under en halv miljon kronor, vilket i sammanhanget är småpotatis, allt enligt antivirusföretaget Bitdefender.

4.Attacken av WannaCrypt har fått smeknamnet WannaCry, som betyder "vill du gråta" – vilket är högst en rimlig reaktion hos den som drabbas eftersom alla filer i datorn plötsligt blir oanvändbara.

5. Det kostar 300 dollar (cirka 2 800 kronor) att få tillbaka filerna i en låst dator. Den som betalar kan dock inte lita på att de kriminella bakom verkligen kommer att hjälpa till att låsa upp filerna.

6.WannaCrypt har drabbat flera stora företag, till exempel Renault, Hitachi, Nissan, Deutsche Bahn, Bank of China och Sandvik.

7 Attacken begränsades av att en 22-årig brittisk medborgare råkade upptäcka en oregistrerad domän som användes av viruset. Sedan dess har WannaCrypt uppdateras och fungerar nu som hackarna tänkte sig.

Läs mer om WannaCrypt

Kanske är du intresserad av...