Privatliv komse 172015

Skydda ditt privatliv

Du behöver inte vara speciellt aktiv på internet för attriskera att du avslöjar mängder av information om dig själv. Vi visar hur du med några enkla förhållningsregler kan värna om ditt privatliv på internet.

9 november 2015

På internet vill vi kunna surfa smidigt utan att störas. På sociala medier vill vi kunna umgås med så många som möjligt. Vi vill kunna besöka våra favoritwebbplatser utan att behöva trassla med att logga in, och i smartmobilen vill vi att appar ska fungera utan krångel. Vi har en snabb dator och snabb internetuppkoppling, och inget ska få oss att tappa farten.

Men det finns en baksida av allt det här: vårt privatliv exponeras. Med det höga tempot och de nästan oändliga möjligheterna att socialisera på internet uppstår risken att vi delar med oss av mer än vi kanske egentligen vill. En ogenomtänkt statusuppdatering på Facebook, och tjuvarna vet var vi bor. En oskyldigt "humoristisk" tweet om något känsligt, och hatkampanjen kan vara ett faktum.

Är den enda lösningen att vi kryper in i skalet igen? Naturligtvis inte. Det är en balansgång att befinna sig på internet, men fördelarna är nästan alltid större än riskerna och nackdelarna.

Kanske är du intresserad av...