Hackare kan blixtsnabbt utnyttja en svaghet i nätverket för att skada datorn
Hack:

När en hackare väl har hittat en sårbar enhet i ditt nätverk kan hen snabbt utnyttja den svagheten för att få tillgång till andra annars säkra enheter som datorn eller mobilen.

Se hur en skrivare hackas på några minuter

För en professionell hackare är det enkelt att få tillgång till smarta, nätverksanslutna enheter – särskilt om de aldrig blir säkerhetsuppdaterade.

Nu för tiden utrustar vi våra hem med smarta, internetuppkopplade enheter som aldrig förr.

Kanske har du själv en Smart TV, nätverkskamera, NAS, appstyrda glödlampor, en smart väderstation eller annan utrustning som kan kontrolleras med mobilen.

Problemet med de smarta enheter man kan köpa i många lågprisbutiker är att de kriminella är bra på att upptäcka säkerhetshål i utrustningen.

Hål som kan omintetgöra din fullständiga säkerhet

Välkända tillverkare som Philips, TP-Link, Osram och många andra är bra på att uppdatera firmware sin utrustning snabbt efter att en sårbarhet har upptäckts, men så ser det inte alltid ut med billiga produkter från lågprisbutiker eller kinesiska nätbutiker.

De kanske aldrig uppdateras, och du kan i alla fall inte förvänta dig några säkerhetsuppdateringar efter att garantin har löpt ut.

Det innebär att befintliga sårbarheter aldrig rättas till, vilket ger hackarna enkel åtkomst till ditt nätverk.

Vi rekommenderar att du regelbundet kontrollerar tillverkarnas webbplatser för uppdateringar av digitala enheter i ditt hem

> Läs även: Undvik att någon annan tjuvtittar med din övervakningskamera

Språngbräda för hackare

Om en hackare lyckas komma in i ditt nätverk via en dåligt säkrad smart home-enhet, till exempel en övervakningskamera, kan hen utnyttja den möjligheten för att hoppa vidare till de andra enheterna i nätverket.

Då är det kanske plötsligt din mobil eller dator – eller nätverkshårddisken med alla dina privata bilder – som är i fara.

Risken är inte bara teoretisk. Här på PC-tidningen har vi själva sett säkerhetsexperten David Jacoby hacka sig in i en skrivare på bara några minuter.

> Läs även: Hemmets smarta enheter bjuder in kriminella

Du kan lätt bli utsatt

Den obehöriga åtkomsten kunde Jacoby missbruka för att lagra olagliga filer på skrivarens lagringsutrymme, se alla dokument som skrivits ut på skrivaren – eller skriva ut obskyra bilder. 

För att inte tala om att hans tillgång till skrivaren innebar att han redan var inne i vårt privata nätverk och därmed hade fri tillgång till våra andra enheter.

I videon nedan kan du se ett exempel på hur en hackare tvingar till sig åtkomst till en skrivare – och hur lätt det är.

> Läs även: Hackare kör malware i datorns grafikkort

Skydda hemmets alla smarta enheter

I PC-tidningen nummer 11/2022 som finns ute nu kan du läsa om hur du skyddar ditt privatliv och dina enheter mot angrepp från nätet.

Du får också ett kraftfullt program som kan undersöka alla hemmets nätverksenheter efter sårbarheter, så att du kan vidta åtgärder innan du drabbas. 

> Läs artikeln och hämta programmet i Fördelszonen

Kanske är du intresserad av...