Smarta Hem-enheter kan medföra allvarliga säkerhetsrisker

Saker som kan styras via en app i smartmobilen gör vardagen enklare, men kan också göra dig mer sårbar.

Smarta hem kan vara säkerhetsrisker

Smarta termostater, intelligenta rökdetektorer, fjärrstyrda vägguttag och annan utrustning i det som kallas för smarta hem kan medföra säkerhetsrisker för hela hemnätverket där du även har din dator, pekdator och smartmobil.

Butikerna erbjuder mängder med prylar som kan styras via en app i smartmobilen. det kan handla om allt från termostater på element och brandlarm till kontakter, lampor och elmätare. 

Dessvärre har många företag haft så bråttom att få ut sina produkter i affärerna att de inte har hunnit få ordning på enheternas säkerhet.

Expert hackade 15 olika enheter

Detta berättar säkerhetsföretaget Kasperskys säkerhetsrådgivare i norden, David Jacoby. 

Han har demonstrerat detta genom att hacka en router, två olika nätverkshårddiskar, en smart-tv och en skrivare. Bland annat lyckades han byta en bild i tv-apparatens menysystem och kunde obesvärat smyga omkring och upptäcka vilka enheter som fanns anslutna till nätverket.

Totalt upptäckte David Jacoby 15 sårbarheter bara i ett litet antal enheter, vilket ger en fingervisning om problemets omfattning.

Alla enheter på ditt nätverk kan vara i fara

Och varför ska du bry dig om ifall en kriminell kan få reda på vad din brandvarnare upptäcker? Eftersom personen kan använda smarta men osäkra enheter som inbrottspunkt och språngbräda till annan utrustning på samma nätverk - till exempel din dator, smartmobil eller hemmets nätverkshårddiskar. Därmed kan både enheterna som sådana och innehållet på dem vara utsatta för faran att filer stjäls eller raderas, eller att enheterna används för IT-attacker.

Tillverkarna bär det största ansvaret

Dessvärre är en stor del av säkerhetsbristerna i enheterna inte någonting som du kan göra speciellt mycket åt på egen hand, eftersom det brukar krävas uppdateringar av enheternas grundläggande programvara, den som kallas firmware.

Det är viktigt att du alltid ser till att hålla enheter uppdaterade med den senaste programvaruversionen, men enligt Jacoby vilar ett ännu större ansvar på tillverkarna eftersom det är de som måste upptäcka säkerhetshålen och utveckla de nya firmware-versionerna. Här menar Jacoby att många tillverkare är väldigt dåliga. 

Du måste också ta detta under övervägande när du köper utrustning: vad är mest troligt - att ett stort företag som exempelvis D-Link skickar ut uppdaterad programvara till en av sina nätverkskameror, eller att en okänd kinesisk tillverkare uppdaterar sin kamera Superpower2000?

> Läs allt om smarta hem här

Så kan du säkra dina smarta enheter

En del av smarta enheter - framför allt från större tillverkare - kan automatiskt undersöka om tillverkaren har släppt uppdaterad firmware och även ladda hem och applicera uppdateringarna. 

Annan utrustning kräver att du på egen hand surfar till tillverkarens webbplats och letar på supportsidorna efter den specifika produktmodellen för att se om det har kommit någon uppdatering.

Har det kommit en uppdatering måste du själv gå till enhetens administrationsgränssnitt antingen via en webbläsare eller den tillhörande appen på smartmobilen för att installera filen med den nya programvaran.
För det mesta brukar det dock räcka med ett bra användarnamn och svårt lösenord för att hålla de flesta hackare utestängda.

Om du exempelvis skaffar en nätverkskamera ska du ALLTID byta inloggningsuppgifter från standardinloggningen till något som bara du känner till, annars riskerar du att kriminella helt enkelt bara loggar in i enheten.

Läs också: Testa om ditt lösenord är tillräckligt bra

Bristande säkerhet ett utbrett problem

På frågan hur utbrett problemet är, svarar David Jacoby: 

”Det är väldigt utbrett! På senare tid har vi börjat upptäcka så kallade botnet - alltså nätverk som består av hackade enheter - som uteslutande består av smarta hem-enheter. Det största av dem heter Mirai.”

Kanske är du intresserad av...