Google vill stoppa falska supportsamtal
© Shutterstock

Google-assistenten stoppar falsk support

Har du blivit uppringd av en en supportmedarbetare på "Microsoft"? Då vet du hur otäckt och irriterande det är med dessa falska supportsamtal. Nu vill Google göra någonting åt problemet.

11 oktober 2018 av Niklas Ernst

– Jag ringer från Microsoft ...

– Hej, det här är Lisa på banken ...

Bluffsamtal som ovanstående ger inte bara upphov till oro, de kan även vara skadliga. Oftast går bedrägeriet ut på att stjäla pengar från den som blir uppringd.

Det gäller att alltid vara kritisk när det ringer från ovanliga utlandsnummer och inte svara. Får du sådana samtal och svarar ska du omedelbart lägga på och aldrig ringa upp utlandsnummer som du inte vet vart de går.

Mer att läsa: 3 typer av bluffsamtal du måste känna till

Google-assistenten svarar på bluffen

Nu vill Google hjälpa till att stoppa de här bluffsantalen.

Funktionen presenterades nyligen tillsammans med Googles nya mobiltelefon Pixel 3. Funktionen använder Google-assistenten för att stoppa samtalen.

När det kommer ett samtal från ett konstigt nummer kan man be Google-assistenten att svara på det.

Med en naturtrogen stämma förklarar Google-assistenten att samtalet kommer att kontrolleras och uppringaren får en fråga om vad samtalet gäller.

Mer att läsa: Främsta tecknen på bluffmejl

Följ med i samtalet

När personen svarar kommer samtalet automatiskt att transkriberas i realtid och texten visas i mobiltelefonen. Då ser man direkt om uppringer säger sig ringa från exempelvis Microsoft för att lösa något datorproblem.

Det gör det enkelt och ofarligt att ta ställning till om du ska lägga på och samtidigt tala om för Google att det är ett bluffsamtal från ett telefonnummer som ska blockeras.

Här är en kort presentation på engelska av funktionen:

Oklart när Google-assistenten kan svara i Sverige

Det är oklart när den här funktionen kommer till Sverige. I USA fungerar den redan ny i Googles nya mobiltelefon Pixel 3.

Vi har samlat ihop ett säkerhetspaket med 10 säkra och kontrollerade program som skyddar din dator mot virus, skadlig kod och utpressningsvirus.

Säkerhetspaketet finns i Fördelszonen tillsammans med artiklar om programmen om de grundläggande funktionerna.

Kom åt Fördelszonen och få en rad andra förmåner som prenumerant redan i dag. Det kostar inte mer än 29 kronor att prova. Läs mer om erbjudandet.

Kanske är du intresserad av...