skräppost spam mejl
Får du e-post om en utbetalning av pengar rör det sig sannolikt om ett bedrägeriförsök, allt enligt en ny rapport.
© Shutterstock

Främsta tecknen på bluffmejl

Se upp om får e-post om utbetalning av pengar, brådskande meddelanden och dokument. Det är nämligen tecken på bluffmejl, allt enligt säkerhetsföretaget Proofpoint.

2 oktober 2018 av Mathias Alsted Lund Flinck

Varningsklockorna bör ringa för fullt om du får e-post med ämnen som handlar om pengar, efterfrågningar, hjälp eller dokument.

Dessa fyra typer av ämnen är nämligen de som kriminella oftast använder när de försöker lura av oss personlig information eller installera skadliga program i datorn. Det visar en undersökning från säkerhetsföretaget Proofpoint efter att de har gått igenom miljontals med bluffmejl som har skickats under årets första sex månader.

18 procent av den falska e-posten handlar om utbetalningar från exempelvis Skatteverket eller betalningstjänsten PayPal.

I hela nio av tio fall försöker avsändaren se ut att vara en välkänd källa, till exempel Skatteverket.

Så här blir du lurad

Det finns många trick som de falska e-postmeddelanden försöker ta till för att luras.

De kan till exempel ingå som en del av en e-postkorrespondens där det tilltänkta offret över tid får höra en snyfthistoria för att mjukna och till sist överföra pengar.

Bluffmejlen kan även innehålla farliga länkar som leder till falska webbsidor där mottagaren uppmanas uppge personnummer, kontokortsnummer och liknande.

Många bluffmejl innehåller också bifogade filer som, om de öppnas, infekterar datorn med virus eller annan skadlig kod för att exempelvis kryptera all filer och begära en lösensumma för att låsa upp dem – så kallat utpressningsvirus.

Mer att läsa: Vad är kidnapparvirus?

Skydda dig mot falsk e-post

Det bästa skyddet mot falsk e-post är att vara vaksam och skeptisk. Använda alltid ditt sunda förnuft när du går igenom din e-post.

Ett annat sätt att känna igen farlig e-post är att kontrollera avsändaradressen. Är den det minsta konstig gäller det att se upp.

Det går även att kontrollera länkar utan att klicka på dem. Peka på dem med markören och se efter vilken webbadress de leder till.

Mer att läsa: 6 råd som skyddar mot e-postbedrägerierRedaktionen rekommenderar:
Komplett säkerhetspaket till dig

Vill du undvika att datorn smittas med utpressningsvirus om du råkar klicka på en farlig länk bör du se över skyddet av din dator redan nu.

Vi har samlat 10 effektiva program i ett säkerhetspaket. Alla är noggrant utvalda och testade av redaktionen och du hittar dem alltid i senaste versioner i Fördelszonen.

Till varje program finns det dessutom en artikel som beskriver hur du kommer i gång.

> Just nu får du 1 nummer och tillgång till hela Fördelszonen för endast 29 kronor. Läs mer om erbjudandet.

Kanske är du intresserad av...