bedrägerisamtal

Nu för tiden är det vanligt med bedrägerisamtal, och det är framför allt tre typer som du behöver vara på din vakt för.

© Shutterstock

Tre bluffsamtal som du behöver känna till

Bedragare som påstår sig ringa från IT-supporten har blivit vardagsmat, men det är framför allt tre typer av bluffsamtal som kräver att du är på din vakt.

"Goddag, jag ringer från Microsoft. Jag kan se att du har problem med din dator." 

Det är inte speciellt ovanligt att det är ungefär så det låter i luren när du svarar på något okänt nummer.

De till synes välmenande orden sägs ofta med kraftig brytning av en person som inte alls arbetar för Microsoft, utan i stället försöker lura till sig tillgång till din dator. 

Det finns gott om olika typer av bedrägliga samtal, men just nu är det framför allt tre sorters samtal som du behöver vara på din vakt inför:

1. Den falske it-supporter

Den här typen av samtal är en av de mest kända, men lyckas fortfarande lura intet ont anande offer.

Bluffen är speciellt effektiv som den som får samtalet faktiskt har haft datorproblem vid ungefär den tidpunkten som samtalet kommer. Bedragarna försöker få dig att låta dem ta kontrollen över din dator, men det ska du inte på några villkor låta dem göra.

Den så kallade supportpersonen kan påstå att de ringer från exempelvis Microsoft eller Apple, men det är ren bluff och det enda du ska göra är att lägga på luren.

2. Grattis din lyckost

Telefonen ringer och du får reda på att just du har fått ett mycket speciellt erbjudande på någon form av produkt. Den kan till och med vara helt gratis, allt du behöver göra är att betala för portot (som visar vid vara vansinnigt mycket dyrare än vad som är rimligt) eller du försöker luras att teckna någon form av abonnemang som är väldigt dyrt och svårt eller omöjligt att bryta.

Den här typen av samtal är inte lika vanliga som IT-supportsamtalen, men de är ändå relativt vanliga. Det säkraste är att bara tacka nej och lägga på luren.

3. Den vänliga personen på Skatteverket

Varje år när det är dags för skatteåterbäring brukar bedragare vädra morgonluft. Tidigare var det vanligast att de skickade e-post, men på senare år har även telefonsamtal blivit allt vanligare. Budskapet är att du ska få tillbaka pengar på skatten och du kan få dem omedelbart om du antingen lämnar ut dina bankuppgifter eller gör en inloggning med mobilt BankID.

Detta är inget annat än en ren bluff, och allt uppringaren vill är att komma in på ditt bankkonto. Det finns inga pengar i detta åt dig, tvärtom riskerar du att bli av med pengar.

Ge dem ingen information och lägg på luren.

Var försiktig i inboxen

Samma sak gäller även när det kommer liknande e-post i din inbox. 

I artikeln 6 råd som skyddar mot e-postbedrägerier kan du läsa hur du upptäcker och skyddar dig mot hot som kan dyka upp i inboxen.

Dessutom har PC-tidningens säkerhetsexperter satt samman ett säkerhetspaket med tio stycken säkra och testade program som skyddar datorn mot bland annat utpressningsattacker, virus och skräppost. 

Du hittar säkerhetspaketet i Fördelszonen, där du kan hämta både programmen och utförsliga steg för steg-guider på svenska så att du enkelt kan installera och börja använda programmen.

Få tillgång till Fördelszonen och många andra förmåner som prenumeranter av PC-tidningen har. Just nu kan du få ett nummer av PC-tidningen och full tillgång till Fördelszonen och mycket annat digital material för bara 29 kronor. Läs erbjudandet här. 

Kanske är du intresserad av...