Med tjänsten Crypto Sheriff kan du ladda upp en fil som krypterats av ransomware.
Crypto Sheriff

Med tjänsten Crypto Sheriff kan du ladda upp en fil som krypterats av ransomware och kanske hitta ett verktyg som kan ta bort krypteringen.

Så dekrypterar du filer som krypterats av ransomware

Om datorn har drabbats av ransomware och dina personliga filer blivit krypterade, kan du kanske hitta ett verktyg som kan dekryptera dem åt dig med hjälp av en listig webbplats.

Ransomware är förmodligen en av de mest otrevliga formerna av virus som kan drabba din dator. Den drabbas inte bara av en infektion som kan göra den långsammare, utan dina filer krypteras så att du förlorar dina personliga dokument, videor och foton.

Ransomware kan kryptera filer i alla mappar som är permanent anslutna till din dator - även om de finns på nätverksenheter som till exempel en NAS. Först när alla filer är krypterade så att du inte kan läsa deras innehåll visas ett meddelande på skärmen om att dina filer har låsts.

I meddelandet står det att du har ett antal timmar eller dagar på dig att sätta in ett belopp på ett bitcoin-konto om du vill ha ett dekrypteringsverktyg för att låsa upp dina filer. Det finns dock ingen garanti för att de kriminella kommer att låsa upp dina filer även om du betalar lösensumman.

Detta är en av anledningarna till att polisen avråder från att betala pengar till bedragarna.

Läs också: Vad är ransomware och hur fungerar det?

Ny tjänst från Europol

För att förhindra att offren överväger att betala lösen till brottslingarna så att de kan fortsätta sin omoraliska verksamhet, har den nederländska polisens nationella enhet för högteknologisk brottslighet, Europols europeiska centrum för it-relaterad brottslighet, tillsammans med säkerhetsföretagen Kaspersky och McAfee, skapat en webbtjänst som kan hjälpa dig att återställa dina filer - utan att betala brottslingarna.

Verktyget finns på No More Ransom-webbplatsen och heter Crypto Sheriff.

Tanken är att du genom att ladda upp några exempel på filer som drabbats av ransomware ska guidas till ett verktyg som kan dekryptera alla dina filer - om det finns.

Det finns gott om verktyg för några av de vanligaste formerna av ransomware som kan dekryptera den kryptering som viruset har låst dina filer;

Det svåra är att hitta rätt verktyg, men den nya tjänsten kan nu hjälpa dig att göra just det.

Läs också: Ransomware: Kan du stå emot en attack?

Så använder du Crypto Sheriff

  1. Besök först Crypto Sheriffs webbplats
  2. Klicka nu på knappen "Välj första filen från datorn" och peka på en fil som drabbats av ransomware.
  3. Klicka på knappen "Välj annan fil från datorn" för att ange en annan infekterad fil.
    Du kan också ladda upp en .txt- eller .html-fil som lämnats av brottslingarna genom att klicka på Ladda upp.
  4. Klicka nu på "Hämta svar".
Nu undersöker tjänsten dina filer och visar dig länkar till verktyg som kan ta bort krypteringen om de finns.
Du måste ladda upp två kopior av dina egna filer som har krypterats av ransomware. Algoritmen kommer att analyseras och du kan få ett verktyg som kan återställa filerna.
Krypterade filer

Du måste ladda upp två kopior av dina egna filer som har krypterats av ransomware. Algoritmen kommer att analyseras och du kan få ett verktyg som kan återställa filerna.

86 nya verktyg i Fördelszonen

I PC-tidningen nummer 14/2023 kan du läsa allt om vad du ska göra om din dator drabbas av ransomware.

Tillsammans med artikeln har vi också lagt till 86 nya verktyg i Fördelszonen som kan användas för att dekryptera filer som drabbats av ransomware.

Om din dator drabbas av en av de 86 typerna av ransomware kan du låsa upp dina filer utan att betala en lösensumma till förövarna.

Du hittar artikeln och verktygen i Fördelszonen här

Kanske är du intresserad av...