Microsoft har precis släppt en ny säkerhetsfunktion för Windows 11.
Säkerhet i Windows:

Windows blir allt säkrare och numera rymmer Windows många av de möjligheter som du hittar i ett kommersiellt säkerhetspaket. 

Ny säkerhetsfunktion i Windows: Program körs i en sluten miljö

Microsoft har precis släppt en ny säkerhetsfunktion för Windows 11. Företaget kallar den Win32 app isolation och framöver kommer den att göra datorn ännu säkrare.

På den nyligen genomförda utvecklarkonferensen hos Microsoft, Build 2023, kunde företaget stolt berätta om en ny säkerhetsfunktion för Windows 11, som kommer att göra operativsystemet mycket säkrare.

Funktionen har fått namnet Win32 app isolation och nu har utvecklarna kommit så långt att den nya säkerheten just har skickats ut i ett tidigt test till deltagarna i Microsofts testprogram Insider.

I Windows Insider-programmet går det att testa kommande Windows-uppdateringar innan de skickas ut till allmänheten - och du kan också vara med. Det kan du läsa om i den här artikeln.

> Läs även: Microsoft söker testare till Windows 12

Isolerar 32-bitarsprogram i en sluten miljö

När du hämtar ett program från nätet och kör det i ditt administratörskonto har programmet vanligtvis tillgång till viktiga delar av datorn och dina filer. Därför kan det göra stor skada om det visar sig vara ett skadligt program.

Win32 app isolation-funktionen ser däremot till att 32-bitarsprogram - alltså alla program som är installerade i mappen ”Program (x86)” på hårddisken - körs i en slags sandlåda, där de bara har begränsade möjligheter. 

Det innebär att eventuella skadliga program aldrig kommer åt dina filer på hårddisken eller kan spridas till andra maskiner i nätverket eller på internet.

> I PC-tidningens Fördelszon hittar du 300 säkra och vältestade program med enkla steg-för-steg-instruktioner. Se utbudet här.

Med den nya säkerhetsfunktionen säkerställs att en eventuell virusinfektion inte kan spridas och att viruset inte kan komma åt dina filer på hårddisken.
Extra säkerhet

Med den nya säkerhetsfunktionen säkerställs att en eventuell virusinfektion inte kan spridas och att viruset inte kan komma åt dina filer på hårddisken. 

Program kan anpassas till den nya funktionen

Microsoft har samtidigt lanserat en rad verktyg för programutvecklare, så att de kan anpassa sina program och därmed se till att de körs på bästa möjliga sätt i den nya säkerhetsfunktionen.

Den nya säkerhetsfunktionen ska ses som ett tillägg till befintliga säkerhetsfunktioner som Windows Sandbox och Microsoft Defender Application Guard, som redan finns i Windows.

> Läs även: Ny dator? Dessa tre program gör datorn körklar

Tillsammans kompletterar funktionerna varandra och gör datorn säkrare än någonsin. 

I videon nedan kan du se Microsofts egen presentation av den nya funktionen:

Kanske är du intresserad av...