Snart kan lösenord vara ett minne blott
Slutet för lösenorden?

Vad var det för lösenord jag använde? Det behöver du snart inte längre komma ihåg om det är upp till Google, Microsoft och Apple. 

Microsoft, Google och Apple står enade: Lösenorden ska försvinna

Har du också svårt att komma ihåg det senaste lösenordet du skapade? Och att ändra lösenord regelbundet? Då har vi goda nyheter, för det där med lösenord kan vara på väg ut.

12 maj 2022 av Niklas Ernst

Det är enkelt med lösenord.

Kom bara ihåg att skapa olika lösenord för alla tjänster. 

Och de ska helst vara 20–30 tecken långa. Självklart måste de innehålla både siffror och specialtecken. Och samtidigt vara svåra att gissa.

LÄS ÄVEN: Experterna: Skapa det perfekta lösenordet – och kom ihåg det

Ja, och så behöver ju lösenorden bara bytas en gång i månaden, och gärna kombineras med tvåfaktorsautentisering så att du alltid måste ha mobilen med dig när du ska logga in. 

Naturligtvis ska du inte dela dina lösenord med andra, eller skriva ner dem för att komma ihåg dem, för då får hackare och IT-brottslingar lättare tag på dem.

Enkelt, eller hur?

Sluta komma ihåg 56 lösenord

Lösenord är ett ganska effektivt sätt att förhindra att obehöriga får tillgång till datorn och dina konton – om de används på rätt sätt som vi beskriver här ovan.

LÄS ÄVEN: Här är Sveriges sämsta lösenord

Problemet är bara att det i praktiken är i stort sett omöjligt att uppfylla alla de krav som gör att det är säkert att använda lösenord för att komma åt digitala verktyg och konton. Det ska några av världens största företag göra något åt.

Apple, Google och Microsoft har tillkännagett ett uppseendeväckande samarbete. De ska pensionera det föråldrade lösenordet och ersätta det med en ny och säkrare lösning som inte kräver att du kommer ihåg 56 olika lösenord som ska uppdateras varannan vecka.

Mobilen släpper in dig

Och hur ska då tech-mastodonterna bära sig åt för att göra detta?

Google, Apple och Facebook stöder alla den så kallade FIDO-standarden. Det är en standard där du i stället för ett lösenord använder mobilen för att logga in på exempelvis ditt Google-konto eller mejlkonto hos Microsoft.

Till detta används en så kallad passkey, en typ av app i mobilen där du godkänner en inloggning, till exempel med hjälp av ditt fingeravtryck eller en ansiktsavläsning.

Den säkra och lösenordslösa åtkomsten ska i framtiden alltså ske genom en kombination av en app på mobilen och något som är unikt för dig – till exempel ditt fingeravtryck eller ansikte, beroende på vad datorn eller mobilen kan hantera.

Det har ännu inte sagts något mer konkret om när det blir möjligt att använda exempelvis ett fingeravtryck på mobilen för att logga in på ditt Microsoft-konto, men vi följer utvecklingen nära här på redaktionen.     

Fram till dess kan du läsa om hur du skapar det säkraste lösenordet eller hur du använder en så kallad lösenordshanterare för att skapa och komma ihåg säkra lösenord. 

Kanske är du intresserad av...