Google data, integritet, hämta data från Google.

Google sparar otroliga mängder data om var och en av oss för att kunna sälja annonser. Så här får du koll på informationen. 

Hämta Googles uppgifter om dig

Alla som använder någon av Googles alla tjänster eller appar får sina persondata sparade i företagets enorma arkiv över allas våra liv. Men hur mycket vet Google om dig? Det kan du ta reda på!

De dåliga nyheterna först: Google vet allt om dig.

Den goda nyheten är att Google inte döljer vad de vet.

Så fort du använder någon av Google många tjänster, som Gmail, Google Foto eller Google Maps, börjar insamlingen av information om dig och vad du gör.

Hur mycket Google vet kan du ta reda på ganska enkelt. Google har en speciell webbsida där du kan ta en titt på de uppgifter som finns sparade om dig. Det går att spara uppgifterna på hårddisken så att du kan gå igenom informationen i lugn och ro.

Googles uppgifter om dig rör sig om mycket mer än bara vad du söker efter. Det handlar till exempel om din geografiska färd runt jorden med din mobiltelefon, vad du ser på YouTube och allt du säger till företages digitala assistent.

Hämta dina uppgifter från Google

1. Öppna följande webbsida och logga in.

2. Bocka för de uppgifter som ska hämtas. Vill du hämta allt rullar du längst ner på sidan och klickar på Nästa steg.

3. Klicka på Skapa arkiv.

4. Nu iordningställs informationen. Det kan ta lång tid eftersom det kan rör sig om flera gigabyte med data. När allt är klart får du ett mejl från Google.

5. I brevet kan du få godkänna aktiviteten. När du har gjort det klickar du på klickar du på Ladda ner arkiv. Om arkivet består av flera delar klickar du på dem i ordning för att spara dem på hårddisken.

Så här mycket vet Google om dig

Visste du att du kan ha ganska stor kontroll över vilken information om dig som Google får spara och vad de får lagra i framtiden?

I PC-tidningen nummer 7/2019 finns det en längre artikel om hur du ser vad Google vet om dig och hur du tar kontroll över informationen.

> Läs artikeln i Fördelszonen (endast PC-tidningens läsare)

Många på redaktionen är försiktiga med vad de delar med sig om sig själva till Google. Vi rekommenderar dock många av Googles tjänster som trots att de är kostnadsfria ofta är riktigt bra.

> Mer att läsa: Skapa ett Googlekonto

Kanske är du intresserad av...