Nätfiske med Google
Nätfiske med Google

Google Dokument är en tjänst som kriminella gillar.

© Shutterstock

Kriminella utnyttjar Google

Googles gratistjänster används i allt högre grad av kriminella som försöker få fram känslig information från intet ont anande offer. Läs om hur du kan skydda dig.

Googles gratistjänster är ofta använda alternativ till dyra kommersiella program.

Därför blir de allt populärare, särskilt nu när många jobbar hemifrån.

Som alltid när många samlas kring något dyker kriminella upp för att roffa åt sig allt de kan.

Det har blivit allt vanligare att kriminella hackare använder Googles gratistjänster för nätfiske med mål att få fram lösenord och betalkortsinformation.

Varningen kommer från säkerhetsföretaget Armorblox.

Google Sites, Google Dokument och Google Formulär är särskilt utsatta för den här typen av stölder.

> Mer att läsa: Kom i gång med Googles kontorspaket

Falska enkäter och hemsidor

Google Formulär är ett verktyg för att göra enkäter, men det är också ett drömverktyg för hackare.

Hackare kan till exempel använda Google Formulär för att skapa falska enkäter som ser ut att komma från trovärdiga källor.

Om du blir ombedd att i en onlineenkät fyll i känslig information som lösenord, telefonnummer, betalkortsnummer och liknande ska du låta bli. Risken är stor att en hackare sitter på andra sidan enkäten och bara väntar på att länsa dina konton.

Även Google Sites används för att lura användarna. Tjänsten ger alla en möjlighet att skapa egna hemsidor, någon som hackarna förstås missbrukar. Det finns exempel på hemsidor i Sites som ser ut att komma från exempelvis Microsoft, till exempel inloggningssidan för ditt Microsoftkonto.

> Mer att läsa: Hackare allt bättre på utpressningsvirus

Var kritisk med Googles tjänster

Den mest använda tjänsten från Google är Google Dokument, det vill säga företagets onlineordbehandlare.

Hackare kan dels använda Google Dokument för att lura av dig känslig information, dels för att infektera din dator med skadlig kod.

> Mer att läsa: Vad är skadlig kod?

Därför måste du ser upp även här. Får du e-post med förslag om att dela ett dokument på Google Dokument ska du inte klicka på länken. Kontrollera först med avsändaren att länken är legitim.

Vet du inte vem det är som har skickat mejlet ska det direkt i papperskorgen. Andra tecken på att brevet kommer från kriminella är dålig stavning, underlig svenska och skumma uppmaningar att ange betalkortsinformation eller inloggningsuppgifter.

Inga trovärdiga företag skickar ut mejl eller ringer och ber dig återkomma med inloggningsuppgifter eller annan känslig information.

> Mer att läsa: Råd som skyddar mot e-postbedrägerier

Kanske är du intresserad av...