Vad är hackning?
Hacking

Läs om hackare och olika typer av hackning.

Allt om hackning

Det finns goda hackare. Det finns onda hackare. Och det finns de som är något mittemellan. Här berättar vi mer om hackning och olika hackarattacker som du kan utsättas för.

På 60-talet uppstod det ett begrepp som än i dag fyller tidningarnas framsidor – hackning.

Uttrycket myntades på det kända amerikanska universitetet MIT, Massachusetts Institute of Technology, av en grupp studenter med extraordinära förmågor inom datateknik och programmering. De som då identifierade sig som hackare på universitetet gjorde det eftersom de var intressede av att med smart programmering överbrygga de begränsningar som dåtidens datorer hade.

I dag förknippas hackare med något helt annat.

Vad innebär hackning?

Dagens betydelse av hackning kan sammanfattas som icke auktoriserat intrång i främmande datorer.

Detta intrång kan omfatta alla möjliga handlingar, från att övervaka en dator till att installera programkod i den.

Hackning kan även ske i så stor skala att det kan liknas vid digital krigföring mellan länder eller som hot från kriminella eller terrorister.

Anledningarna till att någon utövar hackning är lika många som det finns hackare.

Den vanligaste uppfattningen är ett en hackare är ondsint och vill åsamka skada av något slag. Det kan till exempel röra sig om att infiltrera datorns webbkamera eller att installera någon form av kod i datorn. Men det finns faktiskt även godhjärtade hackare.

Hur sker hackning?

Hackning sker företrädesvis när det finns sårbarheter i det system som attackeras.

Det finns många typer av sårbarheter. De kan till exempel vara av mänsklig karaktär när någon klickar på en länk i ett mejl eller ansluter ett smittat usb-minne till datorn. Det kan också finnas sårbarheter i program eller operativsystem som hackare kan utnyttja.

Genom en sårbarhet kan hackare installera någon form av skadlig kod, till exempel en tangentloggare som sparar allt som skrivs på tangentbordet eller ett virus som stjäl annan intressant information.

Hackare vill oftast komma åt pengar och då är inloggningsuppgifter till konton värdefulla. Konton för Netflix och andra tjänster som kostar pengar är eftertraktade. Kommer hackaren åt kreditkortsinformation inklusive det tresiffriga CVC/CVV-numret på betalkortets baksida är lyckan total.

Hackning kan även gälla obehörig åtkomst av konton på sociala plattformar som Facebook och Twitter.

> Mer att läsa: Rädda mobilen från hackare

Hackare
Hacker

Dagens hackare är sällan en ensamvarg hemma i pojkrummet. Modern hackning sker i fabriksliknande miljöer med hundratals anställda.

Olika typer av hackare

Det finns lika många typer av hackare som det finns mål för själva hackandet.

Vissa hackare har goda intentioner och jobbar till exempel med att leta efter säkerhetsbrister i system och program. Med hjälp av informationen kan sedan ansvariga företag åtgärda bristerna och höja säkerheten.

Förenklat delas hackare upp i tre typer – black hat, white hat och grey hat (svart hatt, vit hatt och grå hatt på svenska).

Vad är en white hat-hackare?

White hat-hackare är etiska hackare.

Det rör sig om tekniskt kunniga personer och säkerhetsexperter som letar efter säkerhetsbrister, ibland på uppdrag av stora företag som vill förbättra sina produkter.

> Mer att läsa: Så blir du lurad av hackare

Vad är en black hat-hackare?

Black hat-hackare är orsaken att det finns etiska white hat-hackare.

Denna typ av hackare är även kända som crackare, det vill säga personer som tvingar sig in i främmande datorer i skadligt syfte.

De letar till exempel efter information som kan säljas för pengar eller användas för att utpressa den som drabbats.

Vid digital krigföring kan hackare av den här typen ha målet att förstöra system av olika slag, till exempel för att störa elförsörjning eller bankverksamhet.

Vad är en grey hat-hackare?

En grey hat-hackare är ett mellanting mellan goda och onda hackare.

En sådan hackare kan till exempel leta efter sårbarheter i system utan att berätta om det på förhand.

En grey hat-hackare utnyttjar inte de brister de hittar utan talar hellre om det för den som äger systemet där sårbarheten hittats.

3 knep för att inte usättas för hackare

  1. Håll alla program uppdaterade. Företagen bakom programmen uppdaterar sina produkter hela tiden, men det är du som måste se till att uppdateringarna hamnar i din dator. Använd gärna ett program som hjälper till, till exempel Patch My PC.

  2. Skydda datorn med ett säkerhetsprogram. Det kanske inte stoppar en hackare, men det kan i alla fall leta upp och identifiera eventuella skadliga filer som har sluppit in i datorn.

  3. Använd sunt förnuft. Var lika skeptisk på internet som du är när det ringer en försäljare som vill pracka på dig ett nytt mobilabonnemang. Klicka ALDRIG på länkar i mejl och öppna ALDRIG bifogade filer som kommer via e-post. Om du tror att en länk eller en fil är legitim, kontrollera först med avsändaren att så är fallet. Hackare kan nämligen ha tagit kontroll över avsändarens dator och skicka filer och länkar i användarens namn. Det räcker INTE med att se efter vem som har skickat mejlet.

> Skydda dig själv och din dator med PC-tidningens säkerhetspaket. Det innehåller fem program som ger ett heltäckande skydd mot digitala hot. Läs mer om säkerhetspaketet.

Skydda dig mot hackare med Säkerhetspaketet

Det effektivaste skyddet mot hackare är att vara förberedd innan det händer något.

Med ett bra antivirusprogram samt ett program som håller andra program uppdaterade kommer du långt i ditt säkerhetsarbete.

Du får allt du behöver i PC-tidningens fem program starka Säkerhetspaket.

Kanske är du intresserad av...