Så luras du av hackarna

Hur arbetar hackare egentligen - och hur går du livet surt för dem? Det kan du läsa här.

© Shutterstock

Hackare: Så blir du lurad av dem

Hackare hittar på allt mer utstuderade metoder för att få tillgång till din dator. Hör hur hackarna arbetar och vad du kan göra för att skydda dig.

Hur arbetar man som hackare, och vad är deras bästa råd för att se till att de inte får tag på din information och dina digitala hemligheter?

Det vet Stephanie Carruthers bättre än de flesta.

Under namnet "_sn0ww" arbetar hon som hackare hos IBM med att upptäcka säkerhetshål. Hon är med andra ord en av de snälla hackarna.

I en intervju med nyhetssajten cnet avslöjar hon en del om hur en hackare arbetar för att ta reda på information och lära sig mer om personer man vill hacka.

Hackar ditt kort och telefon

I intervjun visar Stephanie Carruthers bland annat en del av den utrustning som hon använder för att infiltrera människor. En av apparaterna är en stor RFID-läsare.

Den är stor som en badrumsvåg, hon kan ha den med sig i väskan, och den kan läsa av exempelvis passerkort till byggnader och datorsystem - hon behöver bara befinna sig inom 50 centimeter från kortet.

Därefter kan hon med hjälp av sin dator klona kortet och ge sig tillgång till platser hon annars skulle vara utestängd från. 

Hon visar och förklarar också hur hon med hjälp av en app kan utge sig för att vara en annan person när hon ringer, så att det visas ett annat namn eller nummer på mottagarens telefon, till exempel personens förälder eller barn.

Hackande är 'social interaktion'

Hon beskriver sin arbetsmetod som 'social engineering', eller social interaktion, som handlar om att manipulera människor att lämna ut information som de annars inte skulle dela med sig av. Det kan exempelvis göras genom att ringa med ett falskt telefonnummer som ser ut som någon annans.

Stephanie Carruthers förklarar också att hon brukar ta reda på vilka intressen och hobbyer ett potentiellt offer har., för att sedan kunna skicka specifika och personliga nätfiskeförsök som offret troligtvis är mer benägen att luras av.

> Läs också: Hur kan hackaren skriva från min e-postadress?


Här under kan du se cnets intervju med Stephanie Carruthers. Du kan också läsa deras artikel här.

Så undviker du hackare

Stephanie Carruthers ger även ett par råd för att undvika att bli hackad.

För det första bör du överväga vad du delar med dig av. Ju mer information en hackare har för att skapa en profil av dig, desto enklare blir det att lura dig i en fälla.

Därför bär du också vara extra misstänksam om du får väldigt personliga e-postmeddelanden som är skriva till dig från personer som du inte känner. Det kan vara ett trick för att få dig att "öppna dig" och lämna ut ännu mer information om dig.

Ta också en funderare om du och din dator är tillräckligt säkra.

I Fördelszonen hittar du PC-tidningens säkerhetspaket, med vilket du kan hålla din dator säker.

Kanske är du intresserad av...