”Hej. Jag har hackat ditt konto och tagit kontroll över webbkameran i din dator. Jag har spelat in din skärm och dig när du tittar på porrsidor.”
Den här typen av sexuell utpressning kallas för sextortion på engelska och det är något som blir allt vanligare. Ofta hävdar de som skickar breven att de har avslöjande bilder och att de har fått tag på mottagarens lösenord.
Ofta ser det dessutom ut som om breven kommer från den egna e-postadressen, allt för att det ska verka som om de verkligen har gjort intrång.
Den goda nyheten är att de oftast inte har gjort det.
Avslöja hackarnas lögn
Tanken med att skicka mejl som ser ut att komma från mottagarens egen e-postadress är förstärka intrycket av intrång.
I själva verket har hackarna använt en e-postserver och särskilda program som kan ändra avsändaradressen i ett mejl. Därför ser det vid första ögonkastet ut som om brevet kommer från dig själv.
Avsändaren finns i det brevhuvud som finns i alla e-post, men som döljs av e-postprogrammen.
Det går att få fram hela brevhuvudet i alla e-postprogram, men hur det går till varierar från program till program. Ofta går det att högerklicka på ett brev och välja Egenskaper, i andra fall får man leta i menyn Arkiv och välja Egenskaper där. Det kan även finns en knapp kallad Detaljer eller liknande.
Ett brevhuvud innehåller massor med svårtolkad information och det är inte säkert att det går att hitta någon avsändaradress. Däremot bör det gå att hitta ip-adressen varifrån brevet skickades.
Kopiera i så fall den och kolla upp vart den leder. Det kan du göra på många webbsidor, exempelvis här.

En titt i brevets egenskaper visar de egentliga avsändaren. Detta är beviset på att hackaren har skickat brevet från en annan e-postadress än vår egen.
© PC-tidningenÄr du ändå osäker på om brevet verkligen kommer från dig kan du alltid titta i mappen Skickat.
Här ser du alla brev som är skickade från din e-postadress. Om du hittar underliga brev här som du inte har författat kan det vara dags att byta lösenord till e-postservern och, om möjligt, aktivera tvåstegverifiering.
Finns inte brevet i mappen Skickat är det ytterligare tecken på att brevet i själva verket kommer från annat håll.
> Mera att läsa: 6 råd som skyddar mot e-postbedrägerier
Gå inte i fällan: Radera bluffmejlen
Oavsett vilket gör du alltid radera e-post som handlar om att någon har kommit åt lösenord eller annan personlig information och som kräver betalt för att de inte ska skicka komprometterande bilder till alla dina kontakter.
Har du av misstag fyllt i kontouppgifter på en skum webbsida eller skickat dem via e-post ska du omedelbart kontakta din bank och göra en polisanmälan.
Du bör också se över dina lösenord och ändra dem till lite mer svårknäckta.
> Mer att läsa: Det säkraste lösenordet
PC-tidningen rekommenderar
Ett av de bästa råden om lösenord är att använda unika lösenord och långa för varje tjänst. Problemet är bara att det är svårt att komma ihåg krångliga och långa lösenord.
Vi rekommenderar att du använder en lösenordshanterare, en så kallad password manager. Då behöver du bara komma ihåg lösenordet till den, resten sköter programmet om.
Du som läser PC-tidningen kan hämta lösenordshanteraren LastPass från Fördelszonen. Du får även en artikel ur tidningen som hjälper dig att komma i gång.
> Lär mer om LastPass i Fördelszonen