Virus i mobilen

Använder du mobiltelefonen som ficklampa? Var försiktig!

© Shutterstock

Ficklampeapp för Android kan innehålla virus

Säkerhetsföretaget Check Point har hittat ett virus i flera appar som har hämtats av miljontals Android-användare.

10 januari 2018 av Peter Skovbjerg Jensen

Tanken med att hämta appar från Google Play Butik är bland annat att de ska vara säkra och fria från virus. Nu visar det sig att det dessvärre inte alltid är så.

Säkerhetsföretaget Check Point har nämligen hittat reklamvirus i 22 appar som finns i Play Butik. Viruset heter LightsOut eftersom det ofta förekommer i ficklampsappar och liknande verktyg.

De infekterade apparna har enligt Check Point hämtats mellan 1,5 och 7,5 miljoner gånger. Den som har fått in viruset i telefonen bombarderas med reklam både i och utanför de infekterade apparna.

Vissa användare har till och med känt sig tvingade att klicka på reklam för att kunna svara när det ringer.

För att göra det hela ännu värre tar appen bort sin egen ikon i menyn när den har öppnats första gången. Det gör det mycket svårare att genomskåda varifrån viruset kommer, och ännu svårare att få bort det.

Mer att läsa: De 100 bästa apparna till din mobiltelefon

Stoppa viruset

Google har nu raderat de infekterade apparna från Play Butik. Har du redan fått in en av apparna i din telefon måste du radera den för att bli av med reklamen.

Även om en app inte syns bland alla andra appar går det att radera den via Inställningar – Appar. Här visas en lista över samtliga installerade appar. Markera den smittade appen och avinstallera den.

Här är Check Points lista över smittade appar.

Höj säkerheten i din dator och mobil med en prenumeration på PC-tidningen. När du prenumererar får du tillgång till över 300 kontrollerade program till både datorn och mobilen.

Just nu får du 1 nummer av PC-tidningen och full åtkomst till Fördelszonen för endast 20 kronor.

Kanske är du intresserad av...