Se upp:
Se upp:

Finns det en länk till en okänd app i en Facebook-annons ska du tänka dig noga för innan du hämtar appen.

© Shutterstock

Facebook visar annonser för skadliga appar

Det vimlar av reklam för appar till Android-telefoner på Facebook, och många av apparna kan skada din mobil.

4 augusti 2022 av Martin Lorentsen

Om du använder Facebook stöter du säkert på annonser då och då. De kan göra reklam för allt från takrengöring till elementskydd. 

Oftast är annonserna ofarliga, men det finns även annonser på sociala medier som du måste hålla dig borta från.

Säkerhetsföretaget McAfee har nämligen upptäckt att det florerar reklam på Facebook där man annonserar för skadliga Android-appar.

Detta framgår av en undersökning som utförts av McAfee.

De appar som det annonseras för på Facebook är så kallad adware som infekterar mobiler med annonser. I värsta fall kan detta göra mobilen i stort sett oanvändbar.

LÄS ÄVEN: Falska säkerhetsappar kan stjäla dina bankuppgifter

Utger sig för att vara användbara appar

Stöter du på reklam på Facebook för en Android-app som utger sig för att kunna optimera din mobil, ska du hålla dig långt borta från den. Det är nämligen vanligtvis dessa appar som i själva verket innehåller adware.

Om du installerar någon av dessa appar får du alltså inte en app som städar mobilen eller optimerar batteriet. Istället riskerar du att mobilen fylls med annonser, vilket kan bli en stor olägenhet.

De skadliga apparna fyller nämligen hela mobilens skärm med märkvärdig reklam, vilket gör det nästan omöjligt att använda mobilen på det vanliga sättet.

Adware på mobilen
Adware på mobilen

Så här kan det till exempel se ut om du har haft oturen att hämta en av de skadliga appar som annonseras på Facebook.

© McAfee

Dessutom försöker applikationerna dölja sig i mobilen och kamouflerar sig med ikoner från andra legitima appar, som exempelvis Google Play. I videon nedan visar McAfee hur det ser ut när en av de skadliga apparna installeras.

LÄS ÄVEN: Skydda mobilen mot virus

Miljontals nedladdningar

Om olyckan är framme och du hämtar en av de skadliga apparna är du inte ensam. Miljontals Android-användare har hämtat och installerat en eller flera av de farliga apparna, och det finns goda skäl till det.

Först och främst annonseras applikationerna på Facebook, som måste sägas vara en legitim hemsida. För det andra finns det en länk till Google Play, som är Android-mobilernas officiella appbutik.

Reklam på Facebook
Reklam på Facebook

Med en länk till Androids appbutik Google Play tro man gärna att det handlar om en ofarlig app, men så behöver det inte vara.

© McAfee

Det är inte bara på Facebook som det annonseras för de skadliga apparna. Även på sociala medier som TikTok och Instagram har det observerats liknande annonser.

Stöter du på reklam för en app i sociala medier bör du alltså tänka dig för en extra gång innan du hämtar den. Du kan till exempel göra en sökning på internet efter appen och undersöka om andra har klagat på den.

LÄS ÄVEN: Så undviker du farliga appar på mobilen

Kanske är du intresserad av...