Gigantiskt utpressningsangrepp med avsikt att ödelägga

Experter menar att Petya, utpressningsviruset som härjar världen över, inte har som främsta avsikt att kriminella ska tjäna pengar, utan för att utplåna spåren av ett cyberangrepp mot Ukraina.

Kan det ens kallas för ett utpressningsangrepp, om de som har startat attacken inte är intresserade av att ta datorer som gisslan och kräva pengar för att låsa upp dem igen, utan bara vill förstöra datorer?

Den frågan kan man ställa i kölvattnet av viruset Petyas härjande världen.

Det gigantiska angreppet verkar nämligen ha för avsikt att skriva över och förstöra så mycket information som möjligt i stället för att kryptera och låsa filerna, och e-postadressen som de drabbade ska använda för att komma i kontakt med angriparna är inte i funktion.

Ett politiskt motiverat angrepp

Detta har fått experter att fråga sig själva, om det i själva verket handlar om ett angrepp som ska sopa igen spåren efter något annat (länk på engelska).

Angreppet kommer ursprungligen från Ukraina, vilket har lett till spekulationer om det i själva verket kan handla om en aktion för att dölja ett massivt cyberangrepp mot den ukrainska staten.

Enligt danska experter ska angreppet ses om en politisk attack och inte ett vanligt utbrott av utpressningsprogram, eftersom angreppet verkar vara målinriktat på några av världens största företag, bland andra Maersk.

“Det tyder ju på att utpressning inte är upphovsmännens fokusområde, så då är ju frågan vad deras motiv är. Det verkar vara politiskt eller ha som mål att skapa kaos och ödeläggelse," säger analytikern Jens Monrad från Fireeye till Computerworld.

Kanske är du intresserad av...