Säkerhetsföretaget Kaspersky varnar för en ny typ av bedrägeri.
Nytt bedrägeri:

Säkerhetsföretaget Kaspersky varnar för en ny typ av bedrägeri. 

© Shutterstock

Ny bluff orsakar problem: Så blir du lurad av kriminella

Om du får ett mejl med en faktura för något du inte har beställt ska du vara på din vakt. Det har nämligen dykt upp en ny typ av bedrägeri.

De flesta känner till begreppet nätfiske, där IT-brottslingar och tjuvar använder falska e-postmeddelanden för att försöka få dig att lämna ut betalinformation och andra känsliga uppgifter.

LÄS ÄVEN:Farliga appar stjäl Facebook-data

Många har nog också bekantat sig med så kallad vishing, eller voice phishing, där kriminella ringer och försöker få dig att installera ett program på datorn eller locka ur dig information.

Nu har säkerhetsföretaget Kaspersky upptäckt en ny typ av bedrägerier som går ett steg längre. Bedragare försöker nämligen få dig att ringa upp dem, så att de kan få tag på dina uppgifter och länsa dina betalkort.

Och hur gör de det då?

Så här går det nya bedrägeriet till

Så här utförs svindeln: I inkorgen får du ett mejl med en till synes äkta faktura. Vanligtvis handlar det enligt Kaspersky om stora belopp, ofta på flera tusen kronor, till exempel för en ny dator. 

LÄS ÄVEN:Utpressare angriper ofta flera gånger

Avsändaren av e-posten är ofta Amazon, Paypal, Kaspersky eller något annan säkerhetsföretag. I mejlet finns även ett telefonnummer som ska användas för att annullera ordern.

Svindlarna försöker alltså skrämma dig att ringa numret, eftersom du annars kommer att behöva betala för leverans av en vara du aldrig beställt.

Så gör du om du drabbas

När du ringer numret uppmanas du att ange dina betalningsuppgifter, så att pengarna kan föras tillbaka till dig. Naturligtvis är det bluff och båg, och bara ytterligare ett sätt att försöka lura av dig pengar och uppgifter.

LÄS ÄVEN: Om du får ett av de här mejlen ska du vara försiktig 

I stället säger Kaspersky att du under inga omständigheter ska ringa telefonnumret. Logga i stället in på ditt konto hos den aktuella butiken eller tjänsten och kontrollera dina beställningar.

Här är det viktigt att du skriver adressen i webbläsaren och inte använder någon länk i det mejl du har fått, eftersom den sannolikt kommer att vara falsk.

Dessutom är det alltid en bra idé att ha ett säkerhetsprogram på datorn som skyddar mot angrepp, nätfiske och liknande. 

Via länken nedan hittar du PC-tidningens stora säkerhetspaket som skyddar hela datorn. 

> PC-tidningens stora säkerhetspaket

Kanske är du intresserad av...