Använder du samma fras när du byter lösenord, och bara lägger till en siffra i slutet? Det bör du inte göra enligt nya rekommendationer.

Nu ska du inte längre byta lösenord ofta

Enligt nya rekommendationer är långa och trassliga lösenord det bästa sättet att hålla hackare ute i kylan. Läs hur du kan skapa ett säkert lösenord.

7 november 2019 av Niklas Ernst

"Använd specialtecken i dina lösenord och byt lösenord minst var tredje månad". 

Under många år har det varit rekommendationerna från det danska försvarsministeriets Center för Cybersäkerhet när det handlar om att skydda sina konton på internet från hackare.

Nu kommer det dock nya rekommendationer från säkerhetsorganisationen, och det nya budet är att du kan strunta i bägge uppmaningarna. I stället ska du välja långa lösenord - helst 15 tecken eller fler - och se till att alltid ha olika lösenord på alla onlinetjänster.

Detta gör det svårare att hacka dina konton, och om hackare skulle lyckas bryta sig in i ett konto är dina övriga fortfarande skyddade.

Dessutom rekommenderas att du alltid ska använda tvåstegsverifikation där det är möjligt, vilket bland annat inkluderar tjänster som Gmail, Facebook och Microsofts e-posttjänst Outlook.com.

> Läs också: Gör ditt Google-konto säkert med tvåstegsverifiering

Vi får dåliga lösenordsvanor

Center för Cybersäkerhet uppdaterar med jämna mellanrum sina rekommendationer, bland annat på grund av att gamla rekommendationer kan ge oss dåliga vanor.

Ett sådant exempel är att många har börjat använda nästan identiska koder för att uppfylla kraven på vad som är ett bra lösenord. Anledningen är att människor har svårt att lära sig många lösenord om de är långa, trassliga och därmed säkra, och i stället använder ett lösenord som grund och sedan ger det minimala förändringar.

Därför rekommenderas det också att du använder en lösenordshanterare. På så sätt behöver du bara minnas lösenordet till till lösenordshanteraren, som i sin tur hjälper dig att hantera hur många och långa lösenord som helst.

PC-tidningen rekommenderar Lastpass som både kan skapa och minnas dina unika lösenord. Som läsare av PC-tidningen kan du hämta både programmet och vår steg för steg-guide i Fördelszonen. 

Så skapar du ett säkert lösenord

  1. Lösenordets längd är viktigare än dess komplexitet.
  2. Använd unika lösenord för varje tjänst och återanvänd aldrig ett lösenord.
  3. Använd alltid tvåstegsverifikationer där det är möjligt.
Källa: Danska försvarsministeriets center för cybersäkerhet

Kanske är du intresserad av...