Undvik bedrägerier på nätet
Undvik bedrägerier på nätet

Vill du undvika att gå i bedragarnas fällor? Då ska du läsa mer här. 

© Shutterstock

Här är bedragarnas favoritföretag

IT-svindlarna kämpar med näbbar och klor för att få tag på dina uppgifter. Här kan du läsa vilka företag som bedragarna oftast utger sig för att vara.

18 juni 2021 av Niklas Ernst

Varje dag skickar hackare och IT-brottslingar ut farliga e-postmeddelanden.

Med dessa försöker de locka dig att klicka på en länk eller ladda ner ett program som kan ge dem tillgång till din dator och det ymnighetshorn av personuppgifter den innehåller.

Ofta klär sig de IT-kriminella i lånta fjädrar och utger sig för att vara anställda på diverse företag, i hopp om att du tror på deras historia och går i fällan.

Nu har säkerhetsföretaget Mimecast undersökt vilka företag de digitala skurkarna oftast försöker gömma sig bakom.

Mimecasts redovisning bygger på tusentals e-postmeddelanden som registrerats under perioden 1 oktober 2020 till 31 januari 2021.

LÄS ÄVEN: Microsoft Så undviker du nätfiskemeddelanden

Dessa företag används oftast till fusk

Rapporten visar att det finns ett tydligt samband mellan de mest populära företagen. Alla sysslar med teknik i någon form. 

De fem företag som oftast utnyttjas är Google, Amazon, PayPal, Microsoft och Facebook. 

Om du får e-post från något av dessa företag bör du alltså vara extra uppmärksam och skeptisk innan du klickar på en länk eller laddar ner en fil. 

Dessutom finns det en räcka med råd som du alltid bör följa när du är på nätet. Det hjälper dig att undvika nätfiske, virus, malware och annat skräp som kan orsaka problem och ställa till med oreda i din dator. 

LÄS ÄVEN: Så kan nytt och allvarligt nätfiske drabba dig

Så undviker du nätfiske

 1. Kontrollera e-postadressen 
  Bedragare har ofta suspekta och märkliga e-postadresser. Kontrollera därför alltid vem som är avsändare och om adressen ser trovärdig ut. 

 2. Håll dina uppgifter för dig själv 
  Lämna aldrig ut personuppgifter om du plötsligt blir ombedd att göra det. Det gäller både ditt pass, körkort, personnummer och bankuppgifter. 

 3. Undersök webbadressen 
  Även om en falsk hemsida kan se äkta ut är webbadressen ofta kryptisk. Lägg därför en stund på att kontrollera adressen en extra gång. 

 4. Hämta aldrig bifogade filer
  Ladda aldrig ner filer från okända avsändare.

Kanske är du intresserad av...