Kriminella utnyttjar coronakrisen för nätfiske.
Nätfiske

Kriminella utnyttjar coronakrisen för nätfiske.

© Shutterstock

Microsoft: Så här avslöjar du nätfiske

Microsoft har tagit fram en rad goda råd för att avslöja nätfiske via e-post.

Coronakrisen är alla tiders största chans för kriminella att utnyttja vår oro och ängslan inför det okända som vi nu är mitt i.

Det formligen kokar av iver bland världens it-skurkar när de jobbar för högtryck med att skicka ut falska mejl som på olika sätt ska lura av oss pengar. De vill inget hellre än att vi klickar på deras farliga länkar och öppnar deras falska webbsidor, så att de kan skicka på oss virus eller lura av oss personlig information.

Mängden hot är nu så omfattande att Microsoft har tagit fram några enkla råd om hur man avslöjar och skyddar sig mot nätfiske, det vill säga e-post som försöker locka mottagarna att öppna farliga webbsidor där de luras att fylla i känslig information, till exempel kontokortsuppgifter.

Enligt Microsoft börjar 91 procent av alla cyberattacker med ett mejl. Därför är det A och O att följa vissa förhållningsregler för att inte gå på niten att öppna ett nätfiskemejl.

> Mer att läsa: Coronabedrägerier via e-post

Microsofts råd mot nätfiskemejl

1. Felstavningar och dålig grammatik

Nätfiske via e-post som är på svenska är ofta datoröversatta, vilket gör att språket blir underligt.

Kända företag, som till exempel banker, skickar inte brev på undermålig svenska.

2. Falska länkar

Målet med att ens skicka ut nätfiskemejl är att få mottagaren att klicka på en länk som leder till en specialpreparerad hemsida.

Länken ser oftast oskyldig ut vid första ögonkastet, men det är viktigt att peka på länken – inte klicka – för att se vart den leder.

3. Öppna inte bifogade filer

Det finns många sätt att luras med bifogade filer. De kan ha en falsk ikon för att se ut som något annat än vad de är. En bild kan i själva verket vara ett program som installerar ett virus.

Se upp för filer som slutar med pdf.exe, rar.exe eller liknande.

4. Kontrollera avsändaradressen

Ett vanligt sätt att luras är att använda domännamn som är snarlika riktiga företag. Kontrollera därför avsändaradressen mycket noggrant.

Nätfiske i Outlook.com
Outlook

I Outlook.com går det att anmäla nätfiske till Microsoft via menyn Skräppost och Nätfiske.

Kanske är du intresserad av...