Hänglås på tangentbord
© Shutterstock

Hackare knäcker säkerheten i Apples nya operativsystem macOS High Sierra

Apples operativsystem till företagets datorer brukar generellt sett vara säkra. Nu har dock en hackare kommit på ett sätt att stjäla lösenord från Apples nya operativsystem macOS High Sierra.

27 september 2017 av Peter Skovbjerg Jensen

Den 25 september släppte Apple den nya versionen av sitt operativsystem för datorer – macOS High Sierra. Nu har en hackare kommit på ett sätt att stjäla lösenord ur det nya operativsystemet.

På Twitter visar Patrick Wardle ett program som han har utvecklat. Programmet keychainStealer knäcker säkerheten i Apples Macintoshdatorer och kopierar användarens sparade lösenord.

Nu är Patrick Wardle inte en hackare som är ute efter att förstöra eller stjäla information för egen vinning. Det första han gjorde var att kontakta Apple för att påtala problemet. Apple jobbar därför på en lösning.

Läs även: De bästa antivirusprogrammen

"macOS är säkert"

Apple är dock inte särskilt imponerade över vad Patrick har gjort och de hävdar att macOS fortfarande är säkert.

– Operativsystemet macOS är gjort för att vara säkert och systemet varnar tydligt användarna för att installera ej auktoriserade appar, som exempelvis den som användes i det här fallet, säger en talesperson från Apple till Mashable.

Detta till trots meddelar samma talesperson att Apple jobbar med en lösning på problemet.

För att komma åt lösenorden måste programmet först installeras i datorn. Det kan ske som med många andra skadliga program där användarna på något sätt luras att installera ett program.

Det bästa sättet att undvika säkerhetsrisker är att bara installera program från kända och pålitliga källor.

Läs mer om säkerhet

Kanske är du intresserad av...