Så gör du datorn säker.

Du måste vara försiktig när du startar datorn. Ofta är du nämligen själv orsaken till att datorn drabbas av virus eller malware.

© Shutterstock

Expert: Du är ditt eget största IT-hot

Enligt IT-säkerhetsexperten Peter Kruse sitter det största IT-hotet några centimeter från tangentbordet. Datorns säkerhet handlar nämligen först och främst om ditt eget beteende,

10 april 2023 av Niklas Ernst

”Tänk dig alltid för två gånger och var misstänksam. Ser du något som är för bra för att vara sant så är det nog också det.”

Så lyder det inledande rådet från säkerhetsexperten Peter Kruse när han ska ge råd till helt vanliga människor om hur de undviker att deras datorer blir hackade eller drabbas av virus.

LÄS ÄVEN: Skydda mobilen mot virus

Vanligtvis är det via din inkorg, eller när du klickar på en till synes ofarlig länk, som datorn kan bli infekterad av virus, skadliga program och andra tråkigheter.

Faktum är att siffror från företaget PurpleSec visar att 92 procent av alla malware-attacker kommer från nätfiskemeddelanden, medan de sista 8 procenten vanligtvis kommer från skadliga program och farliga hemsidor.

Få utrustningen uppdaterad och i toppform

Dessutom råder Peter Kruse att du ska ha ett antivirusprogram på datorn, eller åtminstone se till att Windows Defender är aktiverat. Det är också viktigt att dina enheter i hemmet är uppdaterade.

Det gäller oavsett om det handlar om en övervakningskamera eller en TV med anslutning till nätet.

”När det finns en dator i nästan alla prylar är det viktigt att du håller din utrustning uppdaterad. Det är jobbigt, men nödvändigt”, säger han. 

LÄS ÄVEN: Dessa farliga appar sprider skadlig programvara på mobiler

När ransomware drabbar privatpersoner är det ofta nätverkshårddiskar och liknande som de kriminella vill lägga vantarna på, eftersom det är här våra filmer, bilder och filer ligger. Om programvara och firmware är uppdaterade, och om du dessutom har ett komplext lösenord, är det dock mycket svårare för obehöriga att komma åt dina data.

LÄS ÄVEN: Vad är malware?

Slutligen råder Peter Kruse dig att aktivera tvåfaktorsautentisering på så många konton som möjligt, eftersom det gör det ännu svårare för hackare och kriminella att lägga vantarna på din utrustning och dina data.

Gör din dator helt säker

En viktig aspekt av datorsäkerhet är ditt eget beteende. En annan handlar om att göra datorn och dina data så säkra som möjligt.

LÄS ÄVEN: Så styr du appbehörigheter i Android och iPhone

Du kan nämligen drabbas av många olika faror, även om du aktar dig för exempelvis ransomware, virus, malware och säkerhetshål, för att bara nämna några.

I det nya numret av PC-tidningen, nummer 6/2023, visar vi hur du med tre genomarbetade och bra program kan göra datorn säker, så att ingen annan än du kan få tillgång till den. 

Du kan läsa artikeln i det nya numret av tidningen, eller redan nu i Fördelszonen

LÄS ÄVEN: Så undviker du farliga appar på mobilen

Kanske är du intresserad av...