Malware-appar i Google Play Butik
Malware-appar i Google Play Butik

Nu har Google förklarat varför det ofta finns appar med skadlig kod i Google Play Butik.

© Shutterstock

Därför dyker det upp malware i Google Play Butik

Gång på gång har appar med skadlig kod upptäckts i Play Butik för Android-mobiler. Nu förklarar Google varför det kan hända.

24 augusti 2023 av Martin Lorentsen

I PC-tidningen har vi flera gånger skrivit om hur malware med skadlig programkod dyker upp i Androids officiella appbutik, och hur du skyddar din mobil mot dem.

Nu kan vi också berätta hur alla de appar som innehåller skadlig kod faktiskt hamnar i Google Play Store, som ska vara säker.

Det här är vad Google förklarar i en säkerhetsrapport.

Det visar sig att de farliga apparna till en början är ofarliga, vilket gör att de godkänns och släpps in i Google Play Butik. Det är först senare som de uppdateras med skadliga funktioner.

LÄS OCKSÅ: Malware på miljontals nya mobiler

Malware kommer i uppdatering

Enligt Googles säkerhetsteam använder hackare en unik metod för att smyga in skadlig kod på offrens telefoner. Metoden kallas versionering och fungerar i princip genom att göra de farliga apparna ofarliga från början.

När utvecklarna av den skadliga appen har fått den godkänd av Google och den har publicerats i Play Butik, kommer en ny version av appen att släppas. Uppdateringarna kommer från en tredjepartsserver, och dessa uppdateringar ändrar programmeringen i appen och gör den farlig.

LÄS OCKSÅ: En av världens farligaste malware är tillbaka

Så minskar du risken att drabbas

Du kan minimera risken för att bli infekterad med skadlig kod på din mobil genom att vidta ett antal försiktighetsåtgärder.

Först och främst är det en bra idé att utrusta mobilen med ett antivirusprogram. Vi rekommenderar appen "Sophos Intercept X for Mobile", som bland annat kontinuerligt övervakar mobilen och letar efter virus.

Sophos-appen kostar ingenting, och här kan du läsa hur du använder den.

Dessutom bör du bara hämta appar från Google Play Butik, trots att det kan dyka upp skadlig kod även där.

De flesta appar som du kan ladda ner från Play Store är säkra eftersom de är noggrant kontrollerade och granskade av Google. Så är dock inte fallet om du hämtar appar från slumpmässiga webbplatser eller via länkar.

LÄS OCKSÅ: PSe upp för falska nedladdningssidor på internet

Kanske är du intresserad av...