Trådlöst nätverk - Smarta hem

Numera är det många elektronikprodukter i hemmet som är anslutna till internet. Enligt en ny rapport är detta en stor säkerhetsrisk.

© Shutterstock

Därför är ditt nätverk osäkert

Vi ansluter allt fler typer av enheter till nätverket hemma, men allt från diskmaskiner och termostater till tv-apparater gör nätverket osäkert enligt en ny rapport.

Det blir allt vanligare med elektronik som kopplas upp mot internet via det trådlösa nätverket hemma. De smarta produkterna gör livet lättare, smidigare eller kanske mer underhållande, men de kan också göra hemnätverket osäkert.

Nästa alla har ett antivirusprogram i datorn och många använder säkerhetsappar i mobilen, men när det kommer till smarta enheter är det betydligt värre. Det finns ju inga antivirusprogram till moderna kylskåp precis.

Ett annat aber är att de flesta smarta enheter aldrig uppdateras och att standardlösenorden från fabriken ligger kvar år ut och år in. Därmed är många dörrar öppna för kriminella. Det varnar i alla fall säkerhetsföretaget F-Secure för i sin nya rapport IoT Threats.

Allt fler hot mot smarta enheter

Under 2018 växte antalet hot riktade mot smarta enheter kraftigt. Ofta utnyttjas svaga lösenord och ouppdaterade enheter för att infektera nätverk.

Genom att ta sig in bakvägen i ett nätverk kan hackare till exempel omdirigera dig till falska webbsidor där du ombeds fylla i känsligt information, exempelvis kreditkortsnummer.

> Mer att läsa: 4 knep för ett bättre nätverk

Skydda dina enheter

F-Secure rekommenderar först och främst att det fasta programmet, eller firmware på engelska, i routern uppdateras till den senaste versionen. Detta för att göra det svårare för hackare att bryta sig in i den. Uppdateringen sker via administrationssidorna i routern, alltså de sidor du når via webbläsaren.

Väl inloggad i routern ser du också alla enheter som är anslutna till nätverket. Gå igenom listan och se om det är några av dem som också behöver uppdateras. Det sker via inställningarna i respektive enhet eller eventuellt via den app som enheten styrs med.

Ta för vana att regelbundet kontrollera om olika enheters fasta program behöver uppdateras.

Slutligen är det viktigt att byta ut alla standardlösenord mot nya och svårare lösenord. Detta gäller särskilt routern, som vem som helst med ett minimum av kunskaper annars kan ta sig in i.

> Mer att läsa: Säkra lösenord med en lösenordshanterare

> Läs F-Secures rapport i sin helhet

Kanske är du intresserad av...