problem med trådlöst nätverk

Det kan vara frustrerande när delar av hemmet saknar nätverkstäckning

© Shutterstock

4 knep för ett bättre nätverk

Du behöver inte hala fram plånboken och investera i ny utrustning för att förbättra ditt trådlösa nätverk. Vi har samlat ihop några trick som förhoppningsvis kan hjälpa dig att få bättre nätverkstäckning – helt gratis.

3 september 2018 av Morten Skeldal Østergaard

Trådlöst nätverk är en smart uppfinning, men kan också vara väldigt frustrerande när det inte fungerar så bra som man vill. Dessa fyra små snabba trick kan hjälpa dig att få nätverket att nå ut till hela hemmet - utan att det kostar dig en krona.

1. Ställ routern mitt i hemmet

Om det är går, placera routern så centralt i hemmet som möjligt – och självklart också så nära som möjligt till de rum där det trådlösa nätverket används mest.

2. Placera routern högt

Ju högre upp routern placeras, desto bättre förutsättningarna förutsättningar har signalerna att nå ut i hemmet.

Testa exempelvis att placera den ovanpå ett skåp eller på en hög hylla.

Bättre trådlöst nätverk

Om du placerar routern högt kan du få bättre nätverkstäckning.

3. Flytta saker som stör signalen

Vattenrör och armerad betong är extremt effektiva på att blockera ditt trådlösa nätverk. Dessa kan givetvis inte flyttas, men det finns andra saker som också är effektiva på att störa signalen.

Mikrovågsugnar och akvarium är väldigt effektiva på att störa signalerna, till och med en vanlig torkställning kan göra märkbar skillnad.

Bättre trådlöst nätverk

En torkställning är förvånansvärt effektiv på att försämra signalstyrkan. Flytta på sådant som kan störa signalen från det trådlösa nätverket.

4. Byt kanal på nätverket

Det trådlösa 2,4 GHz-signalen skickas ut på 13 olika kanaler. Om ditt nätverk använder samma kanal som en eller flera av grannarna, så påverkas alla era nätverk negativt eftersom det blir "trångt i luften". 

Med en wi-fi heatmap kan du se om andra i närheten använder samma kanal som ditt nätverk.

Kanske är du intresserad av...