Password manager

Med en lösenordshanterare är det enkelt att logga in på olika tjänster utan att du behöver komma ihåg mer än ett lösenord.

© Shutterstock

Säkra lösenord med password manager

De flesta känner till råden om säkra lösenord, men orkar man egentligen alltid följa dem? Med en lösenordshanterare, eller så kallad password manager på engelska, behöver man bara komma ihåg ett lösenord – hanteraren sköter resten. Läs om hur det går till.

14 november 2017 av Peter Skovbjerg Jensen

Råden är att använda både stora och små bokstäver och blanda dem med någon siffra och specialtecken. Dessutom ska ett lösenord bara användas till en enda tjänst.

Det är bara några av de allmänna råden för att skapa riktigt säkra lösenord. Det fina är att råden stämmer. Det tråkiga är att det blir massor med krångliga lösenord att hålla reda på. Ska man följa råden är det i princip omöjligt att minnas alla.

Det är nu det är läge för en lösenordshanterare, eller password manager på engelska. I stället för att komma ihåg tjogtals med svåra lösenord räcker det nu med ett – det som öppnar lösenordshanteraren.

Mer att läsa: Testa om ditt lösenord är tillräckligt säkert

Password manager stoppar nätfiske

Nätfiske är ett utbrett knep för att komma åt känslig privat information. Det visar en ny undersökning från Google.

Nätfiske sker ofta genom att kriminella utger sig för att vara någon annan som anses trovärdig, till exempel en bank, Facebook eller Google, för lura till sig känslig information i jakt på pengar, till exempel inloggningsuppgifter eller kontokortsinformation.

Även detta kan lösas enkelt med en password manager, som i själva verket är ett program i vilket alla andra inloggningsuppgifter sparas och som även skyddar dig mot att uppge informationen på falska webbsidor.

Programmet fyller nämligen bara i inloggningsuppgifterna på de äkta sidorna. Blir du lurad att logga in på en falsk sida kommer lösenordshanteraren inte att fylla i någonting.

Hantera dina lösenord

Det finns många lösenordshanterare att välja mellan. Vi rekommenderar LastPass, som vi har skrivit om flera gånger. Här är en liten guide till programmet.

> Hämta LastPass från Fördelszonen

LastPass krypterar allt som sparas i programmet, så allt som skrivs in är i säkert förvar. Det enda du behöver göra är att komma ihåg lösenordet till LastPass. Och glöm det inte, för då finns det inget sätt att komma in i programmet.

> Läs mer om internetsäkerhet

Kanske är du intresserad av...