Så snabbt knäcker hackarna ditt lösenord

I PC-tidningen nummer 10/2017 kan du läsa om hur du skyddar din dator så effektivt som möjligt.   

Testa hur bra ditt lösenord är

Säkerhetsföretaget Kaspersky har utvecklat en smart tjänst där det går att testa hur snabbt hackare kan knäcka ditt lösenord. Testa den själv.

Det var inte så många år sedan som ett lösenord med 6-8 tecken, och enbart gemena bokstäver, var tillräckligt kraftfullt för att hålla objudna gäster borta från datorer och tjänster.

Men i takt med att datorerna har blivit allt mer kraftfulla, kan den typen av lösenord knäckas på några sekunder. 

Därför stiger hela tiden kraven för ett bra lösenord för att lösenorden ska hålla jämna steg med datorutvecklingen. 

Testa hur säkert ditt lösenord är

Nu för tiden rekommenderar säkerhetsexperter att lösenord ska vara minst 12 tecken långt och dessutom bestå av en blandning av gemener och versaler, siffror, och specialtecken som @ och %.

Nu kan du själv testa hur starkt eller svagt ett lösenord är. 

Säkerhetsföretaget Kaspersky har skapat en praktisk webbplats där du själv kan testa hur snabbt en hackare med en modern dator kan knäcka olika lösenord.

Testa ditt lösenord här

OBS: Du bör inte mata in ditt riktiga lösenord på webbplatsen. Testa i stället ett exempel som i uppbyggnad påminner om lösenordet som du tänker använda eller redan använder. 

I tidningen PC-tidningen 10/2017 kan du läsa mer om hur du bäst skyddar dig mot hackare. 

Om du skaffar en prenumeration nu kan du läsa artikeln direkt med din smartmobil eller pekdator med appen Wype. Med den kan du även läsa de senaste tio numren av tidningen.

Kanske är du intresserad av...