Se upp för suspekt e-post
Se upp för suspekt e-post

Du måste tänka dig för innan du klickar på något i ett mejl som verkar mystiskt. Det är så de flesta blir lurade.

© Shutterstock

9 av 10 gånger använder bedragare den här metoden för att lura dig

En ny rapport avslöjar vilken bedrägerimetod som är vanligast bland cyberbrottslingar, och svaret är kanske inte så förvånande.

I en tid när artificiell intelligens utvecklas snabbt är det lätt att tro att bedragarnas metoder blir alltmer sofistikerade. Det blir de förmodligen också, men den vanligaste metoden för att lura dig är en gammal, enkel klassiker som vi har känt till i många år nu.

Phishing är fortfarande cyberbrottslingarnas favoritverktyg i verktygslådan för bedrägerier.

Det visar en ny rapport från säkerhetsföretaget Cloudflare.

Rapporten visar också att phishing via e-post är den vanligaste metoden.

LÄS ÄVEN: Vad är phishing?

Använder länkar i e-post

Cloudflares rapport uppskattar att 90 procent av alla framgångsrika cyberattacker börjar med phishing-mejl. Av dessa mejl innehåller 36 procent länkar till brottslingarnas egna falska webbplatser.

Dessutom utger sig bedragarna ofta för att vara en pålitlig organisation, till exempel Microsoft. I dessa mejl uppmanas du att uppdatera dina inloggningsuppgifter eller betalningsinformation för eventuella prenumerationer.

LÄS ÄVEN: Se upp för nätfiske: Här är de farligaste tjänsterna

Trots att phishing är en gammaldags metod finns det fortfarande nya trick i rockärmen. Cyberbrottslingar har nämligen börjat skicka mejl som bara består av ett foto;

Bilden är en skärmdump av verklig text, så det ser ut som ett vanligt mejl, men i verkligheten fungerar bilden som en enda länk. Det finns ingen riktig text i e-postmeddelandet, så oavsett var du klickar i läsfönstret öppnas en länk till en farlig sida.

Så undviker du att falla i phishing-fällan

Phishing via e-post är svårt att skydda sig mot eftersom antivirusprogram inte alltid kan avgöra om avsändaren av ett e-postmeddelande försöker lura dig eller inte. Men det finns åtgärder du kan vidta för att skydda dig mot nätfiske.

Kontrollera avsändarfältet noggrant. Bedragare försöker ofta utge sig för att vara någon de inte är, vilket kan märkas på stavfel eller mystiska tecken i avsändarfältet.

LÄS ÄVEN: Hur du minimerar risken att drabbas av nätfiske i din webbläsare

Sunt förnuft räcker också långt. Få inte panik om du plötsligt blir ombedd att uppdatera dina betalningsuppgifter för en tjänst som Netflix.

Om det är ett verkligt problem med ditt betalkort upptäcker du det när du faktiskt loggar in på tjänsten, och sedan kan du enkelt och säkert uppdatera dina uppgifter från tjänstens webbplats eller app.

Du bör också se till att du har bra och aktuella säkerhetsprogram installerade på din dator som blockerar skadlig kod och annat skräp om du av misstag klickar på en farlig länk.

PC-tidningen rekommenderar Säkerhetspaketet, våra noggrant utvalda program som håller din dator så säker som möjligt. Läs mer om Säkerhetspaketet här.

Kontrollera om en länk är säker med en länkgranskare
Säker länk?

Om du är osäker på om en länk är säker kan du högerklicka på länken och kopiera webbadressen till en länkgranskare som den här från säkerhetsföretaget Trend Micro.

Gott råd: Undersök de farliga länkarna

Dessutom bör du aldrig klicka på ett e-postmeddelande från en okänd avsändare - särskilt på länkar. Om du är osäker på om en länk är farlig kan du högerklicka på den, kopiera den till urklipp och klistra in den i en länkgranskare.

Säkerhetsföretaget Trend Micro har ett bra verktyg för detta ändamål, som ger dig en tydlig indikation på om en länk är farlig eller inte. Om en URL inte klarar kontrollen bör du radera e-postmeddelandet omedelbart.

Du kan hitta verktyget för att kontrollera en webbadress här

Kanske är du intresserad av...