Här visas Microsoft Store på en surfplatta
Microsoft Store:

På några sekunder kan du hämta och installera appar och program med Microsoft Store. 

© Shutterstock

Vad är Microsoft Store – och ska jag använda det?

I Microsoft Store finns massor av program och appar som ger datorn nya funktioner. Det är dessutom både enkelt och säkert att komma igång.

27 januari 2022 av Niklas Ernst

Förr i tiden behövde du plocka fram en diskett från lådan och med hjälp av kommandotolken berätta för datorn att du ville installera ett nytt program.

Senare var det CD:n som behövde stoppas i CD-läsaren när programmen skulle installeras. Det var först när internet började breda ut sig som det blev möjligt att hämta program direkt till datorn i form av programfiler som kunde installeras på en gång.

Idag behöver du inte ens hämta och installera programfiler längre, eftersom Microsoft har gjort det ännu enklare och snabbare att installera program på datorn.

Med Microsoft Store går det att hämta och installera program med ett par enkla musklick.

Flera fördelar med Microsoft Store

Det har faktiskt många fördelar att hämta program i Microsoft Store istället för att hämta dem på nätet, till exempel från tillverkarnas egna hemsidor och till och med från Fördelszonen.

En av fördelarna är att de appar som hämtas i Microsoft Store är testade och kontrollerade av Microsoft. De undersöker alla appar efter virus, malware och liknande innan de hamnar i Microsoft Store, så att datorn inte riskerar att infekteras med skadlig programvara.

Dessutom är det väldigt användbart att alla appar som hämtas även automatiskt kopplas till Microsoft-kontot, så att det blir enkelt att hitta och hämta dem igen när du någon gång i framtiden skaffar en ny dator. 

På så sätt kan du enkelt hålla koll på alla program och appar som du har betalat för och smidigt hämta och installera dem på datorn igen.

LÄS ÄVEN: Efter lanseringen: 8 nya fel i Windows 11

Titta in i butiken

Med alla dessa fördelar kan man tro att allt är guld och gröna skogar när du klickar på Microsoft Store-ikonen för att gå på upptäcktsfärd på Microsofts digitala stormarknad. 

Det är dock inte hela sanningen.

Microsoft Store är fortfarande ett relativt nytt påfund jämfört med exempelvis Apples App Store eller Google Play Butik, och det finns inte tillnärmelsevis lika många program och appar i Microsoft Store. 

Många av apparna håller inte heller nödvändigtvis särskilt hög kvalitet. Det är med andra ord långt mellan guldkornen, och det krävs en del letande för att hitta de bästa och mest användbara apparna. 

I det nya numret av PC-tidningen, 3/2022, har vi gjort jobbet åt dig och hittat tio nya och genialiska appar i Microsoft Store. De kostar inget och lägger till nya praktiska funktioner i Windows.

LÄS ÄVEN: Så tar du bort program fullständigt från datorn

Du kan köpa nya PC-tidningen där du köper tidningar, eller läsa artikeln redan nu i Fördelszonen. 

Kanske är du intresserad av...