Ta bort program helt från datorn
Radera

Med hjälp av programmet Wise Program Uninstaller tas alla program samt tillhörande filer och mappar bort från datorn när du raderar dem.

© Shutterstock

Ta bort program helt från datorn

När program installeras skapar de ofta flera dolda mappar med småfiler. De här mapparna raderas inte alltid när ett program tas bort med Windows inbyggda funktion för programborttagning.

25 oktober 2021 av Martin Lorentsen

Du har kanske använt funktionen Lägg till eller ta bort program i Windows för att avinstallera program från datorn. Verktyget är inbyggt i samtliga datorer som har Windows som operativsystem och det är enkelt att använda.

Problemet är att Windows inte alltid raderar hela programmet, trots att du kanske tror att det har försvunnit helt från datorn.

Windows inbyggda funktion tar visserligen bort programmet, men det är långt ifrån säkert att alla rester från programmet också raderas.

Många program skapar nämligen mappar med småfiler på hårddisken när det installeras, eller när du använder det. De här filmapparna kan ibland gömma sig från Windows inbyggda raderingsfunktion, och då finns det fortfarande kvar delar av program som du egentligen har raderat.

LÄS ÄVEN: Radera dessa problematiska program

Ta bort rester med Wise Program Uninstaller

Med programmet Wise Program Uninstaller kan du se till att alla filer och mappar som är associerade med programmet som raderas också tas bort från datorn. 

Wise Program Uninstaller är en slags utbyggd version av Windows Lägg till eller ta bort program, men gör alltså ett något grundligare jobb.

Wise Program Uninstaller kan, förutom att ta bort alla spår av program, även radera mer envisa program. Med Wise Program Uninstaller går det till exempel ta bort inbyggda Windows-program som Groove Musik och Cortana, som normalt inte kan raderas utan vidare, och du kan ta bort program med defekta avinstallationsguider.

Du ser alltså till att få mer plats på hårddisken och garderar dig mot potentiella problem. Rester från program eller bortglömda genvägar kan nämligen skapa problem på datorn vid ett senare tillfälle, men det slipper du tack vare Wise Program Uninstaller.

LÄS ÄVEN: Få mer plats på hårddisken

Hämta programmet i Fördelszonen

Om du prenumererar på PC-tidningen har du också tillgång till Fördelszonen. I Fördelszonen kan du hämta Wise Program Uninstaller gratis tillsammans med många andra program.

Du kan hämta Wise Program Uninstaller genom att följa den här länken.

Wise Program Uninstaller kräver ingen registrering, så du kan snabbt komma igång med att använda programmet. Självklart har vi också tagit fram detaljerade steg för steg-guider som gör att du kan radera programmen helt och hållet från datorn.

LÄS ÄVEN: Hemligt verktyg i Windows 10 återställer raderade filer

Kanske är du intresserad av...